EXPO 2016 Antalya sembol çiçeği için

EXPO 2016 Antalya sembol çiçeği için halk oylaması -EXPO 2016 Antalyanın sembol çiçeğinin belirlenmesi için yapılan halk oylamasına katılan 16 bin 500 kişiden yaklaşık 10 bininin yabani karanfili seçtiği bildirildi


ANTALYA (A.A) - EXPO 2016 Antalyanın sembol çiçeğinin belirlenmesi için yapılan halk oylamasına katılan 16 bin 500 kişiden yaklaşık 10 bininin yabani karanfili seçtiği bildirildi.
     EXPO 2016 Antalya Genel Sekreterliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, halk oylaması için seçilen çiçekler tespit edilirken Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesinden öğretim üyeleri, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü, Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile EXPO 2016 Antalya Ajansında görevli uzmanları tarafından oluşan 15 kişilik seçici kurul oluşturuldu.
     Kurul, 17 Ocakta bir araya gelerek EXPO çiçeğinin seçimi ile ilgili çalışma yaptı. Kurul çalışmasında, Türkiyenin endemik tür zenginliğini dikkate alarak EXPO 2016 Antalyayı temsil edecek sembol çiçeğin endemik olması yönünde karar verdi.
     Değerlendirmede Toroslarda bulunan 750 endemik türün 500 tanesinin Antalyada yayılış gösterdiği, 200 tanesinin Antalyaya özgü endemik tür olması ile ilgili veriler de dikkate alındı.
     Kurul çiçek seçiminde endemik olma durumun yanı sıra çiçeklenme zamanı ve süresi, üretim kolaylığı, görsel zenginlik, hastalık ve zararlılara dayanım, EXPO 2016 Antalya alanına adaptasyonu, kültürel müdahalelere uygunluğu, farklı türlerin bulunması, peyzajda farklı alanlarda kullanılabilir, Türk kültürü ve tarihinde yerinin olması, ekonomik yönden getirisi olması, güzel kokulu olması, Antalyayı temsil etmesi, hediyelik eşya potansiyelinin bulunması ve yaşam süresi kriterlerine göre değerlendirme yaptı.
    
     -16 endemik çiçek türü arasından 4ü oylamaya sunuldu-
    
     Antalyada oluşturulan seçici kurul, belirlediği çiçek türlerini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırma ve Politikalar Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan kurula sundu. EXPO 2016 Antalya Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi ve TAGEM Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak başkanlığında Ankarada bir araya gelen çalışma grubu, EXPO 2016 Antalya için sembol olabilecek çiçek sayısını 16 olarak belirledi.
     Çalışma grubu tarafından belirlenen 16 endemik çiçek, 6 Şubatta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker başkanlığında gerçekleştirilen Yönetim Kurulunda değerlendirmeye alındı. Kriterler üzerinde detaylı olarak yapılan değerlendirmenin ardından Yönetim Kurulu, yabani karanfil, şakayık, papatya ve menekşenin belirtilen vasıflara haiz olması nedeniyle halk tarafından oylanmasına karar verdi.
     Halkın beğenisine sunulan çiçekler www.expo2016antalya.org.tr internet adresinde 9 Şubatta oylanmaya başladı. Oylamanın geniş kitlelere ulaştırılması ve katılımın yüksek olmasının sağlanması için Antalyadaki tüm kurumlar ile Bakanlığa ait resmi web sayfasında EXPO 2016 Antalya sembol çiçeğinin seçimi ile ilgili duyuru yapıldı.
     Bugüne kadar yapılan ve 16 bin 500 kişinin katıldığı halk oylamasında yabani karanfil; şakayık, menekşe ve papatyayı geride bırakarak yaklaşık 10 bin kişi tarafından oylandı.
     EXPO 2016 Antalyanın sembol çiçeği, 7 Martta sona erecek oylamanın ardından gerçekleştirilecek Yönetim Kurulu toplantısının ardından kamuoyu ile paylaşılacak.
    
     Muhabir: Yusuf Karadağ
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber EXPO 2016 Antalya sembol çiçeği için Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER