EXPO 2020ye doğru

EXPO 2020ye doğru -İzmir Valisi Kıraç: Kentin EXPO yolculuğunu, yakın tarihimizin en büyük ulusal projesi olarak değerlendiriyoruz


İZMİR (A.A) - İzmir Valisi Cahit Kıraç, kentin EXPO yolculuğunu, yakın tarihin en büyük ulusal projesi olarak değerlendirdiklerini söyledi.
     Aynı zamanda EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu Başkanı da olan Kıraç, EXPO 2020 çalışmalarına ilişkin Hilton Otelinde bilgilendirme toplantısı düzenledi.
     Burada konuşan Kıraç, İzmirin EXPO 2020 adaylığı çerçevesinde 22 Kasımda Pariste yapılacak Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Kurulunda yapacağı sunuma ilişkin hazırlıkların tamamlandığını anlattı.
     21 Kasımda yola çıkacak heyete, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günayın başkanlık edeceğini ifade eden Kıraç, Heyette, BM İnsan Hakları Komitesi üyesi milletvekilimiz Şafak Pavey ile Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk yer alacak. Sunumda İzmirin EXPOya bakışı, kente getireceği katkılar, İzmirin tarih, kültürel ve insani özelliklerini ön plana çıkararak mesaj vereceğiz dedi.
     İzmirin, tüm unsurlarıyla EXPO çalışmalarına dahil olduğunu bildiren Kıraç, şöyle konuştu:
     İzmirin EXPO yolculuğunu, yakın tarihimizin en büyük ulusal projesi olarak değerlendiriyoruz. Türkiyede Cumhurbaşkanından İzmirdeki sade vatandaşına kadar tüm katmanların işbirliği içinde olduğu böylesi bir projeye ev sahipliği yapmanın gururunu taşıyoruz. Herkes, el birliği, gönül birliği etmiş durumda. EXPO, İzmirin sıçrama tahtası olacak. EXPO, devlet projesi olduğu için bakanlarımızın desteği çok önemli. Önceki sunumda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yapılanları paylaşmıştı, bu sunumda ben konuşma yapacağım. Şafak Pavey, heyetimizde yer alacak. EXPO, ticari bir fuar değil ancak organizasyonda yapılacak tanıtım faaliyetleri sayesinde yeni yatırımların doğduğu bir ortam. 2015 EXPO çalışmalarında önemli bir tecrübe kazandık, tanıtım başarısı yakaladık.
     Vali Kıraç, 2011 yılında Türkiye turizminin yüzde 4, İzmir turizminin ise yüzde 15 büyüme kaydettiğini, söz konusu artışta EXPO tanıtım faaliyetlerinin önemli payı bulunduğunu kaydetti.
    
     -Kimse çalışılmıyor demesin-
    
     EXPOnun bir ülke projesi olduğunu, bu bağlamda Dışişleri Bakanlığının yoğun desteğini gördüklerini vurgulayan Kıraç, şöyle devam etti:
     Yerelde iş adamlarından oluşan lobi ekibi, gittikleri tüm ülkelerde İzmiri ve EXPO yolculuğunu anlatıyor. Dışişleri Bakanımızın destekleri söz konusu. Dışişleri Bakanlığı Türkiye Büyükelçileri toplantısı, 2013 yılında İzmirde yapılacak. 30 Kasımda tüm ülkelerdeki fahri konsoloslar, İzmire davet edildi. Çeşmede EXPOya ilişkin toplantı yapacağız. Web sitemiz 5 dilde yayın yapıyor. İzmir olarak 26 uluslararası etkinliğe katılıp, 7 uluslararası etkinliğe ev sahıpliği yaptık. İzmirde EXPO çalışması yapılmıyor eleştirisinin haklı bir gerekçeye dayanmadığını söyleyebilirim. Heyecan içinde çalıştığımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Bu konuda yürümüyor, koşuyoruz.
     Kıraç, 2013de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarının TRT işbirliği ile İzmirde gerçekleşeceğini, İzmir İktisat Kongresinin de 2013de Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz başkanlığında uluslararası katılımla düzenleneceğini ifade etti.
     İzmirde EXPO 2020nin İnciraltında yapılmasının planlandığını hatırlatan Kıraç, İnciraltı İzmirin kanayan bir yarasıydı. Bölgede yapılacak düzenlemeyle Avrupanın en büyük parkı İzmire kazandırılacak dedi.
     EXPO çalışmalarında yapılan harcamaların titiz biçimde denetlendiğine dikkati çeken Kıraç, Devletin kaynaklarının kullanımı konusunda önemli hassasiyet gösteriyoruz. Hesaplar hem burada yabancı bir denetim şirketince denetleniyor diye konuştu.
     Kıraç, Daha İyi Bir Dünya İçin Yeni Yollar-Herkes İçin Sağlık temasıyla yola çıktıklarını, İzmirin tarihi değerleri, termal kaynakları ve Türkiyenin sağlık alanında geldiği noktanın temanın hakkını verdiğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Zeynep Hoşgörür / Ramazan Ercan
     Yayıncı: Hamdi Ateş

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER