Fatih Sultan Mehmetin ölümünün 532. yıl

Fatih Sultan Mehmetin ölümünün 532. yıl dönümü -Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün: "Ölüm bizi yakalayacaksa büyük ideallerin peşinde koşarken yakalasın. Fatih Sultan Mehmetten öğreneceğimiz en önemli konulardan bir tanesi


KOCAELİ (A.A) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Ölüm bizi yakalayacaksa büyük ideallerin peşinde koşarken yakalasın. Fatih Sultan Mehmetten öğreneceğimiz en önemli konulardan bir tanesi budur" dedi.
     Gebze Belediyesince Fatih Sultan Mehmetin ölümünün 532. yıl dönümü dolayısıyla Fatihin vefat ettiği Hünkar Çayırında düzenlenen anma etkinliğinde konuşan Ergün, bu tür etkinliklerin insanları değerleriyle buluşturduğunu belirtti.
     Geçmişte yaşayanların, insanlara ne söylediklerinin, hayata nasıl yön verdikleri merak edildiği için onlarla ilgilenildiğini ifade eden Ergün, Türkiyede özellikle Osmanlı dönemine karşı büyük bir ilginin bulunduğunu kaydetti.
     Bakan Ergün, o dönemi insanlara ileterek bugünü ve geleceği aydınlatacak birçok durumun olduğunu dile getirerek, "Bu teveccühü tarihle övünme davasının ötesine geçirmek, şahsiyet oluşturma sürecinin ana unsurlarından birisine dönüştürmek zorundayız. İşte 1432 yılında doğan şehzade Mehmeti bugün niçin Fatih Sultan Mehmet olarak andığımızı, o şehzadeyi bir cihan padişahına dönüştüren ilkeleri araştırmak bizim görevimiz. Oradan süzdüğümüz bilgileri, bugüne nasıl yansıtacağımız üzerinde de emek harcamamız gerekiyor" diye konuştu.
     Fatih Sultan Mehmetin yaptıklarına bakıldığında, ilk alınacak mesajlardan birisinin, onun eğitim ilişkisi olması gerektiğini belirten Ergün, Fatihin, çok çeşitli konularda nitelikli hocalardan ders aldığını söyledi.
     Ergün, "İnsanı çok iyi yetişmek gerekiyor ki Fatih Sultan Mehmet olsun, Fatih Sultan Mehmetler olsun" diyerek, Fatihin sanata ve mühendislik alanında başarılı bir sultan olduğuna vurgu yaptı.
    
     -"Büyük ideallerin peşinde koşmaktan asla vazgeçmeyelim"-
    
     Fatih Sultan Mehmetin İstanbulu fethederken kendi tasarımı olan topları ve yüksek teknolojiyi kullandığını anlatan Ergün, şunları kaydetti:
     "Sadece İstanbulu fethetmekle kalmıyor. Osmanlı beyliğinden Osmanlı devletine dönüşen yapıyı İstanbulun fethiyle Osmanlı İmparatorluğuna dönüştürüyor. Fatih Sultan Mehmet, fetih sırasında döktürülen toplarla teknolojiyle devlet ve yöneticileri arasındaki ilişkiyi bize anlatıyor. Belki de en önemlisi, Fatihin hayatı ve idealleri, bize Hz. Peygamberin mesajlarına olan bağlılığını anlatıyor. Onun mesajlarının peşinden nasıl bir idealist insan olarak gittiğini bize anlatıyor."
     Bakan Ergün, Fatih Sultan Mehmet dedikleri zaman sadece İstanbulun fethi değil, birçok şeyi birden anlamak mecburiyetinde olduklarını vurgulayarak, "Fatih dediğimiz zaman, geniş ufuklara bakan insanı hatırlayacağız. Yatakta ölümü beklemek var, büyük ideallerin planlarını yaparken bu otağda hayatını kaybetmek var. Nasıl olsa ölüm gelecek diye büyük ideallerin peşinde koşmaktan asla vazgeçmeyelim. Ölüm bizi yakalayacaksa büyük ideallerin peşinde koşarken yakalasın. Fatih Sultan Mehmetten öğreneceğimiz en önemli konulardan bir tanesi budur" ifadesini kullandı.
    
     Muhabir: Kadir Yıldız
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Fatih Sultan Mehmetin ölümünün 532. yıl Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER