Ford Otosanın patent başvuruları

Ford Otosanın patent başvuruları -2012 yılında 73 patent başvurusunda bulunan Ford Otosanın, fikir sahibi 133 çalışanına başarı sertifikaları törenle verildi -Ford Otosan Genel Müdürü Yenigün: 2023te 500 milyar dolar olarak telaf


KOCAELİ (A.A) - Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, 2023te 500 milyar dolar olarak telaffuz edilen rakam bazılarını ürkütüyor ama bizim gibi alt yapısı sağlam sanayicileri ve şirketleri ürkütmüyor. Biz onun olacağını biliyoruz, tüm yatırımlarımızı da onunla bağlantılı yapıyoruz dedi.
     Geçen yol 73 patent başvurusunda bulunan Ford Otosanın fikir sahibi 133 çalışanına başarı sertifikaları Vehbi Koç Vakfı Ford Otosan Gölcük Sosyal Yaşam ve Kültür Merkezinde düzenlenen törenle verildi.
     Törene katılan Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı Kurumsal Ar-Ge Destekleri Daire Başkanı Recep Uzungil, burada yaptığı konuşmada, ülkenin, Ar-Ge ve yenilik yoluyla yenilikçi ekonomi haline gelmesi, şirketlerin daha rekabetçi olması için çeşitli Ar-Ge destekleri verdiklerini belirtti.
     5746 Sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında Ar-Ge merkezlerine teşvikler verdiklerini ifade eden Uzungil, Bu güne kadar 137 Ar-Ge merkezi belgesi verdik, bu merkezlerde 15 bin civarında Ar-Ge personeli istihdam ediliyor diye konuştu.
     Bakanlık olarak 2011 yılı sonu itibariyle yaklaşık 5 milyar lira vergisel destek sağlandığını dile getiren Uzungil, şöyle konuştu:
     Ar-Ge merkezleri dışında 49 Teknoparkta 16 bin civarında Ar-Ge personeli istihdam ediliyor. Üniversite - Sanayi işbirliğinin geliştirilmesi için ciddi bir arayüz... Bunun dışında yine genç girişimcilerimiz için yıllık 50 milyon liralık fonumuz var. Teknogirişim Sermayesi diyoruz biz bu fonlara. Yeni iş fikri olan genç girişimcilere 100 bin TL hibe desteği veriyoruz. Buradan da girişimci gençlerimizin yenilikçi fikirlerini, katma değerli projelere dönüştürmeyi arzu ediyoruz. San-Tez projelerine destek veriyoruz. 2005 yılında temelini attığımız programla üniversitedeki tez konularını, yapılan çalışmaların endüstriye aktarılması için bir teknoloji transfer aracı gibi çalışıyor.
     Ar-Ge ve inovasyon konusunda da hibe destekleri verdiklerine de değinen Uzungil, yapılan desteklerin ülkenin 2023 vizyonuna giden çalışmalarda küçük araçlar olduğunu bildirdi.
    
     -Ar-Ge çalışmalarında Ford Otosanın yeri-
    
     Ford Otosanın 10 bin çalışanı bulunduğunu ve büyük bir istihdam yarattığını vurgulayan Uzungil, Ford Otosanın 2011 yılında 2,5 milyar dolarlık bir ihracat yaptığını, bunun da Türkiyedeki ihracatın 60ta 1ini karşıladığını anlattı.
     Uzungil, Türkiyede tam zamanlı çalışan Ar-Ge personelinin de 60da 1ini ya da yakın bir oranını Ford Otosanın istihdam ettiğini dile getirerek, Ford Otosanın 2011 yılında 73 başvuru yaptığını kaydetti.
     Toplam 375 civarında başvurunun bulunduğunu ifade eden Uzungil, Patent sayısının artması önemli ancak sadece patent sayılarını artırmak olmaz, elde edilen know howın ülkemizde üretime dönmesini, yeni modeller olarak global pazarda, Türkiyede satışa sunulması bizleri daha da mutlu edecektir. 2023 yılında ülkemizin hedefi, 2 katrilyonluk GSMH dediğimize göre, bugünden gözüküyor ki, Ford Otosan ailesi 2023 yılına giden yol haritasında hem üretimleri, hem yurt dışına yaptığı satışlarla büyük katkı sağlayacak.
    
     -Sanayiciye Ar-Ge desteği-
    
     Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ise Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığının Ar-Ge konusuna verdiği önemin son 4-5 yıldır ciddi miktarda arttığını belirterek, sanayicilerin daha önce bu konuda kendilerini yalnız hissettiğini söyledi.
     Özellikle Ar-Ge merkezi kurma hevesinde olan sanayicilerin son dönemde ciddi destekler aldığına vurgu yapan Yenigün, Hatta önümüzü açan gelişmeler, gelecekte Türkiyenin olması gerektiği yeri tarif eden önemli projeler var dedi.
     Yenigün, Ford Otosanın üretimin dışında, araç dizaynı yaptığını, ürettiği ürünlerin dizaynının yanı sıra üretilmeyen araçların da ürün geliştirmelerini, motorlarının geliştirmesini, kalibrasyonunu, araç mühendisliğini yaptığını dile getirdi.
    
     -500 milyar dolar hedefi bizi ürkütmüyor
    
     Birinciliklerin yalnızca üretim ve satış pazarlamayla olmadığını bildiklerini, müşterilerin taleplerini doğru bir şekilde okuyup, onlar için yenilikçi ürünler ortaya çıkarmaktan geçtiğini ifade eden Yenigün, İşte biz bu yüzden lideriz şeklinde konuştu.
     Haydar Yenigün, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     2014 yılının ortasına kadar piyasaya çıkaracağımız yeni araçlar, gerek Ford Otosan tesislerinde üretiliyor olsun, gerek başka fabrikalarda üretilecek olup, Türkiyede satılacak araçlar olsun, hepsinin ortak noktası 4 ana maddede birleşiyor. Hepsi kaliteli, güvenli, en yüksek teknolojiyle donatılmış durumda ve en önemlisi hepsi çevreci, yani geleceğe uyumlu araçlar. Bunlar sayesinde önümüzdeki dönem beklediğimiz, sürdürülebilir iş modelinin hayata geçmesini sağlayabileceğiz. Gelecek parlak, Ford Otosan için de Türkiye için de... 2023te 500 milyar dolar diye telaffuz edilen rakam bazılarını ürkütüyor ama bizim gibi alt yapısı sağlam sanayicileri ve şirketleri ürkütmüyor. Biz onun olacağını biliyoruz, tüm yatırımlarımızı da onunla bağlantılı yapıyoruz.
     Yenigün, 2023 hedeflerinde Türkiyede üretilecek araç sayısının 4 milyon olması, bunların 3de 2sinin yurt dışına satılmasının planlandığını vurgulayarak, Bugün Otosana baktığınızda, biz ürettiğimizin yüzde 75ini zaten yurt dışına satıyoruz. O günkü hedeflerin bir çoğunu gerçekleştirdik. Önümüzdeki 10 yıl içinde Ar-Ge harcamalarının toplama oranının yüzde 3 olması planlanıyor, biz 2012 yılı itibariyle bu rakama ulaştık ve geçtik. Tüm bunlar, Ford Otosanın gelecekteki parlak hedefine ulaşmak için önemli yatırımlardı, bu yatırımları sağlayan çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum ifadelerini kullandı.
     Konuşmaların ardından, Kocaeli ve İnönü fabrikalarından fikir sahibi 133 çalışana başarı sertifikaları dağıtıldı.
    
     Muhabir: Tahir Turan Eroğlu
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Ford Otosanın patent başvuruları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER