Gazi Osman Paşanın ölümünün 113. yılı

Gazi Osman Paşanın ölümünün 113. yılı -Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa, doğum yeri Tokatta törenle anıldı


TOKAT (A.A) - Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa, 113üncü ölüm yılında doğum yeri Tokatta törenle anıldı.
     Gazi Osman Paşa Anıtı önünde düzenlenen törende, çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
     Tokat Belediye Başkan Vekili Ahmet Çetin, burada yaptığı konuşmada, Gazi Osman Paşayı ölümünün 113üncü yılında andıklarını belirtti. Milli tarihi yönlendiren sayısız kahramanlar olduğunu ifade eden Çetin, şöyle devam etti:
     Bu kahramanların her biri yaşadığı dönemin bütün dokularına ve vatan coğrafyasının her sathında derin izler bırakan eşsiz şahsiyetlerdir. Kimi kahramanlar vardır bir anın şerefiyle bir ordunun zafer kazanmasına sebep olur. Kimi kahramanlar vardır bir milletin yeniden var olma mücadelesi vermesine sebep olur. Kimi kahramanlar da vardır yalnız yaşadığı dönemde değil, zamanın ve mekanın ayakta kaldığı sürece insanlığa rehber olur, adıyla şehirler kurulur, ülkeler devletler onunla anılır. Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa, askerlik, adalet, devlet, hayat, şahsiyet ve kahramanlığıyla yalnız kendi milletinin değil, dost düşman bütün insanlığın takdirini kazanmış bir abide şahsiyettir. Onun doğduğu şehre hizmet etmek bizim için en büyük şereftir. Bugün kabri başında ve İstanbul Fatih Camisi avlusunda da rahmetle anılan eşsiz komutanımızı bizlerde rahmetle anıyoruz.
     Tokat Jandarma Komutanlığından ikmal teğmen Hakan Akın ise Gazi Osman Paşanın askeri kişiliğini anlattı.
     Gazi Osman Paşa konulu şiirlerin okunduğu törene, Tokat Vali Vekili Bülent Karacan, Garnizon Komutanı Vekili Albay Ünal Çaycı, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Emniyet Müdürü Osman Balcı, askeri ve mülki erkan ile öğrenciler katıldı.
    
     -Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa-
    
     Tokatta 1833 yılında doğan Gazi Osman Paşa, Askeri Rüştiye, Askeri İdadi ve Mekteb-i Harbiye okullarını bitirerek, Osmanlı Devletinde çeşitli görevlerde bulundu. Paşa, 1877deki Osmanlı-Rus Savaşında büyük başarı gösterdi ve mareşalliğe yükseltildi.
     Sırp yenilgisinden sonra Ruslar tekrar Osmanlıya savaş ilan edince Vidin ve Rahovayı savunmakla görevlendirilen Osman Paşa, bunun üzerine Tunaya ilerleyerek, Plevneyi ele geçirdi. Osman Paşa, Rus ve Romanyalı askerlerden oluşan büyük ordunun Plevneyi kuşatması karşısında yaklaşık 5 ay süren ve tüm dünyanın askerlik uzmanlarını şaşırtan büyük bir savunma yaptı fakat savaşırken yaralandı ve esir düştü.
     Rus Çarı 2. Aleksandır, bu büyük Türk askerine saygı gösterip kılıcını almadı. İstanbula dönünce de Sultan 2. Abdülhamid, Osman Paşaya Gazi unvanı ve kılıç hediye etti. 2. Abdülhamit döneminde siyasi görevlerde de bulunan Gazi Osman Paşa, 5 Nisan 1900 tarihinde vefat etti. Gazi Osman Paşa, vasiyeti üzerine Fatih Sultan Mehmet türbesi yanına gömüldü.
     Gazi Osman Paşanın doğum yeri Tokatta anıtının yanı sıra adını taşıyan stadyum ve cadde bulunuyor. Ayrıca kentteki üniversiteye ve bazı okullara da adı verilen Gazi Osman Paşa, Tokatta her yıl 5 Nisanda düzenlenen törenle anılıyor.
    
     Muhabir: Zehra Aydın
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Gazi Osman Paşanın ölümünün 113. yılı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER