Gaziantep Makine Mühendisleri Odası Başkanı Küçükparmak:

Gaziantep Makine Mühendisleri Odası Başkanı Küçükparmak: -Klima satın alırken, teknik özelliklerine dair yeterince bilgi sahibi olun


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Makine Mühendisleri Odası Başkanı Başar Küçükparmak, son günlerde artan sıcaklıklarla beraber klima satışlarında da önemli bir artış yaşandığını belirterek, klima satın alırken, teknik özelliklerine dair yeterince bilgi sahibi olunması gerektiğini bildirdi.
     Küçükparmak, yaptığı açıklamada, klima alınırken enerji verimliliği yüksek A tipi cihazların tercih edilmesi gerektiğini belirtti.
     Küçükparmak, enerji verimliliği yüksek klimaların ilk yatırımda maliyetinin yüksek olsa da enerji tasarrufu yaparak, uzun vadede tüketici lehine sürekli kazanç sağladığını ifade etti.
     Klimaların son yıllarda yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldiğini bildiren Küçükparmak, şunları kaydetti:
     Hava sıcaklıklarının hızla artmasıyla birlikte, klima kullanımında ciddi bir artış görülmektedir. Buna paralel olarak da cihaz satın alma süreçlerinin bir çoğu, cihazların teknik özelliklerine dair yeterince bilgi sahibi olunmadan gerçekleştirilmektedir. Oysa klima seçerken, satın alırken ve kullanırken dikkat edilecek bazı temel konular, birçok avantaj sağlamaktadır. Klima satın alırken, teknik özelliklerine dair yeterince bilgi sahibi olun dedi.
     Küçükparmak, klima seçilerken, klimanın takılacağı odanın özellikleri, hacmi, güneş ışınlarından etkilenme ve yalıtım durumunun göz önüne alınması gerektiğine işaret etti.
     Başar Küçükparmak, klimanın kullanılacak odanın kapasitesine göre seçilmesini, ihtiyaçtan büyük kapasiteli cihazların enerji israfına neden olduğunu ifade etti. Klima seçimi ve satın alma aşamasında, satıcı firmanın bünyesindeki makine mühendislerinden görüş ve öneri almasını tavsiye eden Küçükparmak, şöyle devam etti:
     Önerilen cihazların hangi seçim kriterine göre önerildiğini sorgulamak, tüketicinin başvurması gereken yöntemlerdir. Enerji verimliliği yüksek A tipi cihazların tercih edilmesi ilk yatırım maliyeti yüksek olsa da enerji tasarrufu yaparak, uzun vadede tüketici lehine sürekli kazanç sağlamaktadır. Klimalarda kış için konfor sıcaklığı 20-22 derece, yaz için ise 24 derecedir. Cihazı konfor sıcaklığına ayarlayarak kendi kontrol sistemiyle ortam havasını istenen sıcaklık değerine getirmesini beklemek en doğru yöntemdir.
     Bunun dışında bir an önce ortamı soğutmak veya ısıtmak amacıyla en düşük ya da en yüksek sıcaklık değerine ayarlamak, sağlık açısından risk taşıdığı gibi enerji israfına da neden olmaktadır. Cihazın dış ve iç ünitesinin sürekli temiz ve bakımlı olması cihaz kapasitesinden her zaman tam olarak faydalanmanızı sağlar. Bunun için özellikle iç ünitenin, hava filtresinin ve dış ünitenin serpantinleri sık sık yabancı maddelerden temizlenmeli, hatta yıkanmalıdır.
     Küçükparmak, klimalardaki soğutucu gazın ölçümünün en az yılda bir defa teknik servis tarafından yapılması gerektiğini vurguladı.
     Eksik soğutucu gazıyla çalışan klimaların gereksiz enerji sarfiyatına neden olduğuna dikkati çeken Küçükparmak, Konforlu bir yaşam alanı oluşturmak, kötü koku, polen ve bakterilerden arınmış temiz bir hava solumak, zatürre, sinüzit, bronşit gibi birçok hastalıktan korunmak, klimanın ömrünü uzatmak ve enerji tasarrufu sağlamak için sıraladığımız maddelere dikkat edilmesini öneriyoruz dedi.
    
     Muhabir: Adem Yılmaz
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Gaziantep Makine Mühendisleri Odası Başkanı Küçükparmak: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER