Gaziantep

Gaziantep-Kilis Tabip Odası lokalindeki gerginlik -Şahinbey Belediyesi:"Yapılan iş ve işlemler, kanun, tüzük ve yönetmelikler ile ihale şartname ve sözleşmesine göre yürütülmüştür"


GAZİANTEP (A.A) - Şahinbey Belediyesi, Gaziantep-Kilis Tabip Odası lokalinin boşaltılmak istenmesiyle ilgili iş ve işlemlerin, kanun, tüzük ve yönetmelikler ile ihale şartname ve sözleşmesine göre yürütüldüğünü bildirdi.
     Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, mülkiyeti belediyeye ait taşınmazın, yapılan ihale sonucunda sosyal amaçlı kullanılmak üzere odaya 28 Aralık 2001 tarihinde 10 yıllık kiraya verildiği anımsatıldı.
     Kira sözleşmesinde "Projede belirtilen amaçlar haricinde kullanamaz. Bir başka kişi veya kuruma devredemez, kiralayamaz" hükmü ile ihale şartnamesinin 5nci maddesinde "Kira sözleşmesi sonunda kiracı taşınmazı tahliye ettiği veya belediyemiz tarafından tahliye ettirildiği anda söz konusu yapı üzerinde bulunan tesise, belediyemizce herhangi bir bedel ödenmeyecektir" hükmünün yer aldığı belirtilen açıklamada, odanın aylık 12,5 lira olan kira bedelini 10 yıl boyunca ödemediği gibi sözleşme hükümlerine uymayarak taşınmazı amacı dışında bir firmaya aylık bin lira bedelle kiraya verdiği belirtildi.
     Açıklamada, "Gerek kira bedelinin 10 yıl boyunca ödenmemesi, gerekse taşınmazın başka bir firmaya kiraya verilmesi sebebiyle şartname ve sözleşmeye aykırı hareket edildiğinden belediye encümenin 3 Mart 2010 tarihli kararıyla sözleşme feshedilmiştir" denildi.
     Oda tarafından işlemin iptali için yapılan itirazların reddedildiği, Danıştay 13.ncü Dairesi tarafından da kararın onandığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
     "Dolayısıyla 3 Mart 2010dan itibaren odanın taşınmaz üzerinde kiracılık sıfatı bulunmamakta olup fuzuli şagil (işgalci) konumundadır. Odanın "işgalci" olduğu Gaziantep 1. İdare Mahkemesinin 24 Ocak 2012 tarihli kararıyla tescillenmiştir. Mahkeme, ilgili davada, odanın "işgalci" durumunda olduğu, Şahinbey Belediyesine ecrimisil (işgal tazminatı) ödemesi gerektiğine karar vermiştir."
     Taşınmazın kiraya verilmesine ilişkin herkese açık yeni bir ihale yapıldığı, odanın bu ihaleye katılmadığı ifade edilen açıklamada, şunlar belirtildi:
     "Önemle belirtmek gerekir ki odanın söz konusu taşınmazdan tahliye edilmesine ilişkin işlemde yetkili makam, 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 75/4 maddesi gereği taşınmazın bulunduğu yer mülki amiridir. Şahinbey Belediyesinin tahliye işlemi konusunda herhangi bir işlem tesis etme yetkisi bulunmamaktadır. Tahliye işlemi, ilgili mülki amirlik tarafından yapılmıştır. Yapılan iş ve işlemler kanun, tüzük ve yönetmelikler ile ihale şartname ve sözleşmesine göre yürütülmüştür."
     Gaziantep-Kilis Tabip Odası lokalinin 19 Nisanda mahkeme kararı üzerine polis aracılığıyla boşaltılmak istenmesi üzerine oda üyesi doktorlar ile polis ekipleri arasında gerginlik yaşanmış, oda başkanı Savaş Gürsoyun Vali Erdal Atayı aramasının ardından boşaltma işlemi durdurulmuştu.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek
     Yayıncı: Ömer Fansa

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER