Geliştirdiği tohumlarla Türk tarımına hizmet ediyor

Geliştirdiği tohumlarla Türk tarımına hizmet ediyor -Mustafa Kemal Atatürkün talimatıyla kurulduğu 1926dan beri Ar-Ge çalışmaları yapan Sakarya Mısır Araştırma İstasyonu, geliştirdiği 24 mısır çeşidiyle Türk çiftçisinin yüz akı ol


SAKARYA (A.A) - Uğur Subaşı - Enes Duran - Kurulduğu 1926dan beri Ar-Ge çalışmaları yapan Sakarya Mısır Araştırma İstasyonu, geliştirdiği farklı türdeki mısırlarla Türk tarımına güç kattı.
     Sakaryanın Arifiye ilçesinde faaliyet gösteren araştırma istasyonu, Türkiyenin mısır konusunda koordinatör enstitüsü konumunda bulunuyor.
     Enstitüye ait arazilerde geliştirilen özel hatlardaki ıslah işlemleriyle üretilen mısır tohumları, tescillendikten sonra ihaleyle özel tohum firmalarına satılıyor.
     Mısır Araştırma İstasyonu Müdürü Yavuz Ağı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının bölge çiftçisine yeni teknik ve teknolojileri aktarmak olduğunu söyledi.
     Misyonlarının hastalıklara dayanıklı, üstün kalite ve verime sahip yeni mısır çeşitleri geliştirmek olduğunu belirten Ağı, mısırın yanı sıra buğday, kestane kabağı ve kuru fasulye üzerine çalıştıklarını anlattı.
     Ağı, tesislerde 24 çeşit mısır üretildiğini dile getirerek, buğdayda da 33 çeşit ve 10 binin üzerinde hat geliştirdiklerini vurguladı.
     Türkiyede mısırda ıslahçı 6 enstitü bulunduğuna dikkati çeken Ağı, bu enstitülerdeki ıslah çalışmalarını da koordine ettiklerini kaydetti.
     Ağı, mısırla ilgili çeşitli kuruluşlarla çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
     "Merkezi Meksikada bulunan Uluslararası Mısır ve Buğday Geliştirme Merkeziyle (CMMYT) buğday konusunda 1970li yıllardan beri materyal alışverişi yapmaktayız. Gerek bizim hatlarımızdan 16 ülkeye, gerekse 16 ülkeden bize gelen genetik materyallerle yaptığımız melezlemeler neticesinde çok sayıda çeşidimiz piyasaya sürülmüştür. Pakistan ve Sudanda ekilen tohumlarımız var."
    
     -"Mısırda dünya ile yarışabilecek durumdayız"-
    
     Sakarya Mısır Araştırma İstasyonunda bitki ıslah uzmanı olarak çalışan ziraat mühendisi Rahime Cengiz ise dünyadaki mısır ıslah çalışmalarının 1800lü yıllara dayandığını anlatarak, "Mısır çalışmalarına 150 yıl sonra başlamamıza rağmen, geliştirilen çeşitlerle yabancı türlerle yarışabilecek durumdayız" ifadesini kullandı.
     Cengiz, enstitüde bugüne kadar binden fazla mısır hattı geliştirildiğini dile getirerek, şöyle konuştu:
     "Şeker mısır, cin mısır, beyaz at dişi, sarı at dişi gibi çeşitlerde çalışmalar yapıyoruz. Sarı at dişi, tane yapısındaki mısır tipi şuanda Türkiyenin neredeyse yüzde 95ini kapsıyor. Sanayiye giden, hayvan yemi olan, silajlık ekilen mısır tipi sarı at dişi tane tipidir. Biz şeker mısırında da ıslah çalışmaları yürütüyoruz. Yakın zamanda çeşitlerimiz piyasaya çıkacak."
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Geliştirdiği tohumlarla Türk tarımına hizmet ediyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER