General Electric Transportation Başkanı ve CEOsu

General Electric Transportation Başkanı ve CEOsu Simonelli: -Dünyada yıllık 3 bin 500-4 bin arasında lokomotif satışı yapılıyor -TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Avcı: -Hedefimiz yılda 100 lokomotif üretmektir. Türkiyedeki serbestl


ESKİŞEHİR (A.A) - General Electric Transportation Başkanı ve CEOsu Lorenzo Simonelli, dünyada yıllık 3 bin 500-4 bin arasında lokomotif satışı yapıldığını söyledi.
     Simonelli, General Electric ile Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi AŞ (TÜLOMSAŞ) stratejik işbirliği anlaşmasıyla üretilen, powerhaul lokomotifi müşteri-tedarikçi tanıtım toplantısı için geldiği Eskişehirde gazetecilerin sorusu yanıtladı.
     Bir gazetecinin General Electricin lokomotif pazarındaki yeri neresidir- sorusu üzerine Simonelli, şöyle konuştu:
     Öncelikle dizel elektrikli lokomotif üreticisiyiz ve bu konuda dünya pazarının lideri durumdayız. General Electricin şu anda dünya üzerinde çalışan 17 binden fazla lokomotifi var. İleriye baktığımızda lokomotif piyasasında pozitif büyüme görüyoruz. Yük taşımak için en iyi yöntem demiryoludur. En etkin, uygun maliyetli ve çevre dostu yöntem. Bu nedenle TÜLOMSAŞ ile ortaklıktan memnunuz. Bu ortaklık, Avrupada, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Türkiyedeki varlığımızı güçlendirecek.
     Simonelli, TÜLOMSAŞ ile işbirliğiniz neleri kapsıyor- sorusuna, Teknoloji transferi ve bu lokomotifin Türkiyede yerleştirilmesiyle ilgili anlaşmamız var. Türkiyede yılda 50 ile 100 lokomotifin üretilmesi ve satılmasını bekliyoruz. Uzun vadeli bir ortaklığımız var. Dünyada yıllık 3 bin 500-4 bin arasında lokomotif satışı yapılıyor. Dünyada üretilen en modern lokomotif modeli de powerhaul lokomotifidir yanıtını verdi.
    
     -Hedefimiz yılda 100 lokomotif üretmektir-
    
     TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı da powerhaul lokomotifinin benzerlerine göre yüzde 9 daha az yakıt harcadığını anlatarak, şunları ifade etti:
     Farklı hızlarda aynı çekiş gücüne sahip. Çekiş gücü ise emsallerine göre çok iyi. Bakım masrafları da çok avantajlı. En etkin servis ağını kurmak istiyoruz. Lokomotifin hizmet dışı kalmasını engellemek istiyoruz. Anında müdahale etmek ve yedek parça temini sağlamak lazım. Şu anda anında müdahale etme sistemimiz var. General Electricin global servis sistemiyle bölgenin tamamına hizmet vereceğiz. Sürekli eğitim vereceğiz ve mobil ekiplerimiz olacak. Bu da istihdamı çok fazla tetikleyecek. İlk prototipte 50ye yakın yerli firmayla çalıştık. İstihdama doğrudan temas edecek. 2023 yılına kadar 30 bin kişinin çalışacağı bir sistem hedefliyoruz.
     Avcı, Demiryolu Serbestleşme Kanunu çıkmadan fiyat ve lokomotifler hakkında bilgi talep edenlerin ve hatta ihale aşamasına gelenlerin olduğuna değinerek, Hedefimiz yılda 100 lokomotif üretmektir. Türkiyedeki serbestleşme gecikse bile üretim yapacağız dedi.
     Bir gazetecinin powerhaul lokomotifinin yerlilik oranı nedir- sorusuna Avcı, şu yanıtı verdi:
     Son iki prototipte yerlilik oranı 30dur. Zaman içerisinde bunu yüzde 50ye çıkartmak istiyoruz. Zaman içinde yan sanayi de kendini geliştiriyor. Bir lokomotifi 2,5 ayda yaptık. General Electric ile iyi bir takım olduk. Dünyada 2,5 ayda bu lokomotifi yapacak yok. Bu lokomotifin üzerinde 20 bin parça, 10 bin teknik resim var. Bu parçaların her biri ölçülüyor. Allahın izniyle başardık. Bizi tebrik edebilirsiniz.
     General Electric Transportation Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Genel Müdürü Gökhan Bayhan ise TÜLOMSAŞ ile anlaşmalarının 10 yılda 1,5 milyar dolarlık ihracat değeri yaratmasını beklediklerini vurguladı.
    
     Muhabir: Deniz Açık
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber General Electric Transportation Başkanı ve CEOsu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER