Gercüşte pekmez üretimine başlandı

Gercüşte pekmez üretimine başlandı


BATMAN (A.A) - Gercüş ilçesinde, pekmez üretimine başlandı.
     Pekmez üreticilerinden Tayıp Gündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kışın en fazla tüketilen besinlerden olan pekmezin yapımına başlandığını belirtti.
     Gercüş pekmezinin birçok hastalığa iyi geldiğini ifade eden Gündüz, şöyle konuştu:
     Katkısız ve organik üzüm pekmezi üretmek, emek isteyen ve uzun uğraş gerektiren bir iş. Bir gün önce ezilerek çıkarılan üzümlerin şırasının içine ekşili asitlik giderici toprağı katıyoruz. Daha sonra şırayı ocağa koyup, kalker tozu ekleyip kaynatıyoruz. Bu işleme şıranın kestirilmesi denilir. Şıranın kestirilmesinin birçok faydası var. Şıraya kalker tozu ekleyip kaynatılmasıyla şıranın içindeki mayalar ölür ve şaraplaşma önlenmiş olur. Bir gün sonra kazanlara alınan şıra ateşe konur ve pekmezin kıvama geldiği anlaşıncaya kadar yaklaşık 10 saat ateşte kaynatılır.
     Gündüz, 1 kilogram pekmez elde edebilmek için yaklaşık 10 kilogram üzüm kaynatıklarını belirterek, Kaynatma esnasında sürekli kazanı karıştırmak zorundasınız. Bu nedenle ateşin başında bir an olsun ayrılmıyoruz. Pekmez kaynatma esnasında kazanların altında kilolarca odun yakıyoruz. Şıranın bir kısmına ise bazı mayalar katılarak pestil ve sucuk haline getiriliyor. Bezlere serilen şıra güneşte kurutularak pestil elde edilirken, iplere dizilen ceviz içleri şıra kazanlarına batırılmak suretiyle sucuk elde ediliyor. Üzüm pekmezinin ihtiyaç fazlasını 10 liradan satıyorum. Temiz bir ortamda üretiğimiz pekmezi önceden sipariş veren dost ve arkadaşlara veriyorum diye konuştu.
    
     Muhabir: İbrahim Torlak / Aziz Aslan
     Yayıncı: Şengül Oymak
<< Önceki Haber Gercüşte pekmez üretimine başlandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER