Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Vanda: -Son 10 yıla göre hayvan varlığında artık azalma değil artma meydana geliyor


VAN (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, son 10 yıla göre hayvan varlığında artış yaşandığını belirtti.
     Ağrıdan helikopterle Vana gelen Bakan Eker, Ferit Melen Havaalanında Vali Münir Karaloğlu, AK Parti Van milletvekilleri ve kurum müdürleri tarafından karşılandı.
     Buradan Van Ticaret ve Sanayi Odasına (VATSO) geçen Bakan Eker, burada bir süre VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu ile görüştü.
     Daha sonra VATSO Tuşpa Salonunda yapılan Van İli Tarım Sektörü Ortak Akıl toplantısına katılan Bakan Eker, burada yaptığı konuşmada, Vanda Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dahil 260 bin hektar arazi bulunduğunu ve bu arazilerde yaklaşık 37 bin çiftçinin kaydı olduğunu söyledi.
     Eker, 37 bin çiftçiye bakanlık olarak geçen yıl 149 milyon liralık hibe destek ödendiğini bildirerek, kentteki çiftçilere AK Parti hükümeti döneminde 646 milyon lira nakdi destek sağlandığını ifade etti.
     Ödemelerin yıl sonuna kadar devam edeceğini anlatan Eker, şöyle konuştu:
     Van ilimizde yaklaşık 200 bin büyükbaş hayvan var. Küçükbaş hayvanda da Türkiyenin en çok küçükbaş hayvan varlığına sahip illerinden birisi. Şu anda 2 milyon 300 binin üzerinde koyun, keçi varlığımız var. Burada sevindirici bir şey söylemem lazım, Cumhuriyet tarihi boyunca küçükbaş hayvan varlığı hep aşağıya doğru bir seyir izlemiş, niye, şehirleşme ile birlikte kırsal alanlardan, köylerden şehirlere gelişle hayvan sayılarında hep bir azalma olmuş. Ama bizim hükümetimiz döneminde küçükbaş hayvancılığı destekleme kapsamına almak suretiyle bu sayı yukarıya doğru çıktı. Şu anda 2002 rakamını yakaladık. Bu şu demektir, son 10 yıla göre hayvan varlığında artık azalma değil artma meydana geliyor.
     Eker, Türkiyede ve Vanda tarım sektöründe yapılan çalışmalara ve hazırlanan projelere değinerek, hayvancılıkta faizsiz kredi uygulaması başlattıklarını ifade etti.
     Vanda 343 kişinin son 1,5 yılda 24 milyon lira faizsiz kredi kullandığını vurgulayan Eker, şunları kaydetti:
     Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifinin 0 ile yüzde 5 arasında değişen faizle verdiği 67 milyon liralık bir kredi var. 10 sene bu rakam sadece 67 bin liraydı. Bu yıl sadece Van ili için bu rakam 67 milyon lira oldu. Burada pozitif ayrımcılık diyebileceğimiz yeni bir uygulama geldi.
     Ekerin konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.
    
     Muhabir: Yahya Öylek
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER