Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Burdurda -Bakan Eker: Et ve süt üretici ve tüketicilerinin lehine piyasayı dengelemek maksadıyla çeşitli müdahale araçlarını gerektiği zaman devreye koyacak bir et ve süt kurumunu faaliyete


BURDUR (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Et ve süt üretici ve tüketicilerinin lehine piyasayı dengelemek maksadıyla çeşitli müdahale araçlarını gerektiği zaman devreye koyacak bir et ve süt kurumunu faaliyete geçiriyoruz dedi.
     Bakan Eker, Hayvancılık Kayıt Sistemi Çağrı Merkezinin tanıtımı için geldiği Burdurda Vali Nurettin Yılmazı ziyaret etti. Eker, burada yaptığı konuşmada, Burdurun hayvancılık faaliyetlerinin en iyi şekilde yapıldığı illerin başında geldiğini söyledi.
     Burdurun son 10 yılda hayvan kültür ırkı varlığının yüzde 120 arttığını anlatan Eker, süt üretiminde de yüzde 100 artış olduğunu bildirdi. Bakanlık olarak Burdurun gayretine destek olduklarını anlatan Eker, kente verilen tarım desteğinin 13 milyon liradan 84 milyon liraya çıkarıldığını açıkladı.
    
     -Et ve Süt Kurumu çalışmaları-
    
     Hayvancılık sektörüyle ilgili önemli bir proje üzerinde çalıştıklarını belirten Bakan Mehdi Eker, Et ve Süt Kurumu kurulması kararının Bakanlar Kurulunda kabul edildiğini bildirdi.
     Bugüne kadar Et ve Balık Kurumunun belirli bölgelerde faaliyet gösterdiğine değinen Eker, Biz süt piyasasına da müdahale edecek şekilde bir düzenleme getiriyoruz. Yani et ve süt müdahale kurumu kurmuş oluyoruz. Et ve süt üretici ve tüketicilerinin lehine piyasayı dengelemek maksadıyla çeşitli müdahale araçlarını gerektiği zaman devreye koyacak bir et ve süt kurumunu faaliyete geçiriyoruz dedi.
     Hayvancılık sektörünün ciddi bir gelişim ve değişim gösterdiğine işaret eden Eker, Et ve Süt Kurumu faaliyete geçtiğinde sektörün daha iyi noktalara geleceğini söyledi.
     Bakan Eker, kurumun en kısa zamanda hizmete girmesini temenni etti.
    
     -Yılda 17 milyon ton süt üretimi-
    
     Bakan Mehdi Eker, bir gazetecinin, geçmişte hayvancılık sektörünün yapılan özelleştirmelerden zarar gördüğünü belirtmesi üzerine şöyle konuştu:
     1990lı yıllarda uygulanan bu yanlış uygulamaya biz zaten katılmıyoruz. Yanlış bir karardır. Biz de yanlış karara son verdik ve elde kalan kombinaları özelleştirmeden çıkardık, Et Balık Kurumunu tekrar işler hale getirdik. 100 milyon liranın üzerinde de bir yatırım yaptık. 10 tane kombinamız var. O zamanki uygulamanın hesabını 90lı yılların başındaki hükümetlere sormak lazım. Neden Türkiyede en önce hayvancılık KİTlerini özelleştirdiniz- diye. Sektör faaliyetini sürdürmek kaydıyla özelleştirme yapılsaydı bugün o sorunlar yaşanmazdı. Bakanlık olarak bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Türkiyede biz devraldığımızda yıllık süt üretimi 8 milyon tondu, bugün ise 17 milyon ton civarında. Bu da yapılan çalışmaların ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
     Bakan Eker, daha sonra Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkayayı ziyaret ederek, belediye çalışmaları hakkında bilgi aldı.
    
     Muhabir: Hatice Özdemir / Güç Gönel
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER