Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: Değişik projelerin yapılmasıyla küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin çeşitlendirilmesi mümkündür -Kum ocakları Dicle Havzasındaki doğal yapıyı bozduğu gibi kuşların yaşam alanlarını da tehdit


DİYARBAKIR (A.A) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Değişik projelerin yapılmasıyla küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin çeşitlendirilmesi mümkündür dedi.
     Bakan Eker, Diyarbakırda damızlık koyun ve keçi yetiştiricileri birliklerine yönelik düzenlenen bilgilendirme toplantısına katıldı.
     Burada konuşan Eker, Türkiyede 32 milyon küçükbaş hayvan olduğunu belirterek, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin de önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydetti.
     Bölge coğrafyasının hayvancılığa elverişli olduğuna işaret eden Eker, Değişik projelerin yapılmasıyla küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin çeşitlendirilmesi mümkündür. Bu gerçekten yola çıkarak geleneksel tohum varlığının dışında, et verimini yükseltmek için çeşitli projeler hazırlıyoruz. Bu projeyle etçil bir ırk olan dorper koyununun yerli koyunlarla melezlenmesi ve bölgede bu koyun türünün geliştirilmesi amaçlanıyor dedi.
     Bakan Eker, Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kırsal Kalkınma ve Destekleme Kurumu, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve bölgede hayvancılık faaliyetlerinde bulunan kuruluşların bu projeye katkı sağlayacaklarını söyledi.
     Bölgede et verimi yüksek koyun çeşidinin yaygınlaştırılması halinde Türkiyenin et ihtiyacını karşılamada küçükbaş hayvancılığın katkısının artacağını vurgulayan Eker, Proje sadece koyunculuğu değil, aynı zamanda ürün elde etmeyi de hedefliyor. İnanıyoruz ki et verimi yüksek koyun çeşidini bu bölgede geliştirirsek, bu sayede Türkiyenin et ihtiyacının karşılanmasında küçükbaş hayvancılığın yaptığı kalkındırmayı da artırmış olacağız diye konuştu.
    
     -Bölgede koyunculuk-
    
     Hayvancılık açısından koyun coğrafyasına sahip olduklarına dikkati çeken Eker, Koyunlar bu coğrafyanın doğal ürünleridir. Dolayısıyla et ihtiyacının giderilmesinde bu yeni etçil koyunların çok büyük katkısı olacak dedi.
     Bakanlık olarak bu bölgenin sadece çiftlik hayvancılığı, endüstri bitkileri üreticiliği ya da sebze ve meyve üretimiyle değil, bu bölge ekolojisinin ürünü olan, doğal hayatta var olan birtakım canlı türlerinin muhafazası ve geliştirilmesi projeleri üzerinde de çalıştıklarını kaydeden Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Diyarbakırın Hevsel Bahçelerinde yaşayan canlı türleriyle ilgili çalışma yaptık. Hevsel Bahçelerinde çok sayıda canlı türü yaşıyor. Dicle havzasında çok sayıda kuş türünün varlığına rastladık. Türkiyede toplamda 500 civarında kuş türü varken, Dicle Havzasında 280 kuş türü yaşıyor. Tabii bu kuşlar hakkında araştırma yapılması gerekir. Bunların yaşam alanında bunları tehdit edecek çalışmaların yapılmasının engellenmesi lazım. Fakat maalesef kontrol dışı gelişen kum ocakları var. Bu kum ocakları Dicle Havzasındaki doğal yapıyı bozduğu gibi kuşların yaşam alanlarını da tehdit ediyor. Yani iki kamyon kum çıkarılacak diye yüzlerce kuşun yuvasını bozmaya kimsenin hakkı yok. Kuşların yanında birtakım balık türleri de zarar görüyor. Helikopter ile Dicle Havzasını gezdiğimizde oradaki çevre felaketini görüyoruz. Kum ocaklarının çoğu 2 dönüm için ruhsat almış fakat 100 dönümlük alanda kum çıkarıldığını görüyoruz. Bunlar son derece zarar verici şeyler.
    
     Muhabir: Aziz Aslan-Şaban Yılmaz
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER