Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: Kavga dövüş yapmadan biz bu sorunu barış ve huzur içinde çözmeye çalışıyoruz. PKKyı destekleyenler bunu istemiyor, yatırımcının gelmesini istemiyor


AĞRI (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kavga dövüş yapmadan biz bu sorunu barış ve huzur içinde çözmeye çalışıyoruz. PKKdestekleyenler bunu istemiyor, yatırımcının gelmesini istemiyor dedi.
     Ağrı Valiliğini ziyaret eden Eker, kentte tarım ve hayvancılıkla ilgili sektörel ortak akım toplantısı yapılacağını belirtti.
     Toplantıda önerilerin ele alınacağını ifade eden Eker, dile getirilen konuların değerlendirilip, kullanılabilir olanlarıyla ilgili bir eylem planı oluşturacaklarını, önerilerin, ne şekilde, ne kadarlık sürede hayata geçirileceği konusunda iş takvimini belirlediklerini söyledi.
     Bakan Eker, Ağrıda 26 bin civarında kayıtlı çiftçi olduğunu belirterek, Bunlar bugüne kadar hükümetimizden 500 milyon liranın üzerinde nakit hibe destek ödeneği aldı. Yani Ağrı ili, AK Parti hükümeti döneminde yani yaklaşık yarım katrilyon hibe desteği aldı. Hayvancılık desteklemeleri, yem desteklemeleri, hayvancılıkla ilgili 2011 yılında sadece Ağrıda ödenen para 19 milyon lira hayvancılık desteği. Bu 2002 yılında 1 milyon bile değil. 580 bin lira civarında. Yani 580 bin lira, bugün 19 milyon lira diye konuştu.
    
     -Kaba yemle ilgili bakanlık olarak birtakım tedbirler aldık-
    
     Türkiyenin toplam kaba yem ihtiyacının yüzde 10nun Ağrının karşıladığını belirten Eker, bunun için kentteki mera varlığının, ot varlığının daha iyi bir noktaya getirilmesinin son derece önemli olduğunu söyledi. Türkiyede iki bölgede, Doğu Anadoluda ve Orta Anadoluda ilkbahar yağışlarının yetersiz geldiğine dikkati çeken Eker, Yağışlar yetersiz geldiği için de özellikle bitkilerin büyümesinde gerek hububatta saman otunun büyümemesine neden oldu. Bu tabii bir olay yani bizim tedbir alabileceğimiz bir durum değil. Ağrı ilinin arazisinin yarısı mera ve tabii yağmur olursa ot büyür. Böyle bir sorun var. O nedenle son günlerde kaba yem dediğimiz yani saman, ot, çayır otu fiyatlarında bir artış oldu. Bu tabi genel yem fiyatlarını da etkiledi dedi.
     Besicilik yapan çiftçilere hayvan başına 300 lira ilave destek çalışmalarına başladıklarını anlatan Eker, bu konuda Maliye Bakanlığı ile görüştüklerini belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:
     Bu para gelir gelmez ödeme yapacağız ki; bunun da tutarı yaklaşık 450 milyon TL. Bu yıl kuraklıkla ilgili karşı karşıya kaldığımız bir sorun, yani yem fiyatlarının artması. Bu tabii besicilik yapanları olumsuz etkiliyor. Bunların bir de kışın yem tedarikleri ve yem için desek olacağız. Bunu da burada paylaşmak istedim. Ağrı ilinin sektörel olarak büyümesi gelişmesi için bakanlığımızın projeleri var, Türkiye genelinde var. Ama burada biz bu hibe projelerinde Ağrının daha fazla yararlanmasını arzu ediyoruz.
     Vali Yerlikaya, Bakan Ekere ziyaret anısına yöresel kilim armağan etti.
    
     -Kavga dövüş yapmadan biz bu sorunu, barış ve huzur içinde çözmeye çalışıyoruz-
    
     Ağrı Belediyesinin ardından AK Parti Ağrı İl Başkanlığını ziyaret eden Bakan Eker, partililere yaptığı konuşmada, devletin yatırım yapan yatırımcıya her türlü desteği verdiğini belirterek şunları kaydetti:
     Peki yatırımcı neden gelmiyor- Birincisi huzur ve güven. Kim buna engel oluyor- PKK kimin için Kürtlerin hakkı için mi- Hayır değil. Kendi kadrolarının politik çıkarları için. Kürtlerin hak ve talepleri için değil. Tamamen kendi çıkarları için yapıyorlar. Biz diyoruz ki; Kürt bizim kardeşimiz. Ben de onlardan biriyim. Kürtçe mi öğreneceğim, devlet televizyon açtı. Her şeyi serbest etti, yetmedi üniversitelerde bölümler açtı. Bu da yetmedi şimdi ilk ve ortaokullarda Kürtçe seçmeli ders oldu. Eğer bir kimlik verilecekse bunun birinci yolu dildir. Biz bunu yapıyoruz. Kavga dövüş yapmadan biz bu sorunu barış ve huzur içinde çözmeye çalışıyoruz. PKKyı destekleyenler bunu istemiyor. Yatırımcının gelmesini istemiyor. Çünkü eğer yatırımcı gelirse insanlar iş bulursa, refah artarsa o zaman bu insanların arasında birlik ve beraberlik oluşur. Ama PKK bunu istemiyor. Bunun için yollara mayın döşüyor, barajları bombalıyor. Ne zaman önemli bir gelişme olursa PKK bunun önüne geçiyor. Ne zaman yüreklere bir serinlik gelirse PKK ateş yağdırıyor. Bunun sebebi yatırımcıyı engellemek ama biz yatırımlara devam edeceğiz.
    
     Muhabir: Emrah Kocabey - Fethullah Yaman / Emine Konuk
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER