Gıdaları şoklayarak saklayın

Gıdaları şoklayarak saklayın -ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Karadeniz: -Gıdaları salamura yerine derin dondurucuda şoklayarak saklamak daha sağlıklı bir yöntemdir


ORDU (A.A) - Eyüp Elevülü - Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, gıdaları salamura yerine derin dondurucuda şoklayarak saklamanın daha sağlıklı bir yöntem olduğunu söyledi.
     Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, turşu, tuzlama olarak da bilinen salamuranın, gıdaların uzun süre bozulmadan saklanması için kullanılan çok eski bir yöntem olduğunu belirtti.
     Karadenizde, mantardan balığa, pancardan fasulyeye kadar birçok lezzetli ürünün salamura yapılarak saklandığını ifade eden Karadeniz, salamuralarda kullanılan yoğun tuzun ise insan sağlığı için zararlı olduğuna işaret etti.
     Gereğinden fazla tuz tüketiminin önüne geçilmesi gerektiğini anlatan Karadeniz, şöyle devam etti:
     Salamurada bol miktarda tuz kullanılıyor. Tuz belli bir konsantrasyona çıktığında mikrobiyal faaliyetlerin durdurulmasına sebep oluyor. Gıdalar tüketim aşamasında saklama alanından çıkartılarak suda bekletilir ve tuz bir nebze azaltıldıktan sonra yenir. Ama çoğu salamura edilmiş ürünlerde tuzların bir kısmı gıdada kalmaktadır. Gıda tüketildiğinde tuz yoğun olarak hissedilmektedir. Aşırı tuz tüketimi yüksek tansiyon, damar sertliği gibi hastalıklara neden olmaktadır.
    
     -Gıdaları şoklayarak saklamak daha sağlıklı-
    
     Karadeniz, gıdaların saklanmasında teknolojinin getirdiği kolaylıklardan yararlanılmasını önerdi.
     Gıdaları salamura yerine derin dondurucuda şoklayarak saklamak daha sağlıklı bir yöntemdir diyen Karadeniz, şunları kaydetti:
     Gıdalar derin dondurucuda taze olarak aylarca bekletilebilmektedir. Şoklama yapılarak taze gıdaların saklanması ve bu şekilde tüketilmesi çok daha sağlıklı olacaktır. Aynı zamanda insanlar turşu yapma eziyetinden kurtulacaktır.
     Karadeniz, salamura yapımında ise tuz oranının azaltılmasını, tat vermek için daha fazla baharat kullanılmanı tavsiye etti.
    
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Gıdaları şoklayarak saklayın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER