Gine Dışişleri Bakanı Fall, İzmirde

Gine Dışişleri Bakanı Fall, İzmirde -İzmir Ticaret Odasını ziyaret eden Fall, EXPO 2020 adaylığına tam destek verdiklerini açıkladı -"Türkiye Afrikada özel bir konumda, ekonomik dinamizminize hayranlıkla bakıyoruz" (Foto


İZMİR (A.A) - İstanbuldaki temaslarının ardından İzmire konuk olan Gine Dışişleri Bakanı Lounceny Fall, Türkiye ile Gine arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilebilmesi için çok sayıda işbirliği alanı bulunduğunu belirterek, başta Gine olmak üzere Batı Afrikadaki devletlerin İzmirin EXPO 2020 adaylığını desteklediklerini söyledi.
     Fall, beraberindeki heyetle İzmir Ticaret Odasına (İZTO) yaptığı ziyarette, iki ülkede de işbirliğinin artırılması yönünde güçlü siyasi kararlılık olduğunu ifade etti ve İstanbulda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmede, ilişkilerin çeşitlendirilmesi ve derinleştirilmesi konusunu ele aldıklarını kaydetti.
     Türkiye-Gine Karma Ekonomik Komisyonunun 18 Nisanda Ankarada yapacağı toplantıda, çifte vergilendirmenin kaldırılması, yabancı yatırımların teşviki gibi alanlarda yapılacak anlaşmalar üzerinde çalışacağını ifade eden konuk Bakan, "Türkiye Afrikada özel bir konumda, ekonomik dinamizminize hayranlıkla bakıyoruz" diye konuştu.
     Fall, EXPO 2020 konusunda Türkiyeye ellerinden gelen desteği vermekten mutluluk duyacaklarını da dile getirerek, "İzmiri çok sevdik, beğendik, desteğimiz sizin" dedi.
     İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da dünya çapında bir siyasetçi ve diplomatı İzmirde ağırlamaktan mutluluk duyduklarını, EXPO konusunda Fallın desteğini almanın kendileri için önemli olduğunu söyledi.
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın tüm işadamlarına Afrikaya açılma, yatırım yapma yönünde görev verdiğine değinen Demirtaş, kendilerinin de çeşitli vesilelerle işadamlarını Afrikaya yönlendirme gayreti içinde olduklarını kaydetti.
     Türkiyenin Afrikaya olan ticaretinin 2012 yılında 12 milyar dolar seviyesine ulaştığı bilgisini veren Demirtaş, "Küçük rakamları büyütmek kolay değildir, ticaretimiz artık belli bir olgunluğa geldi. THYnin uçuşları da bizi çok destekliyor" şeklinde konuştu.
     Demirtaş, iki ülke arasında tarımsal ürünler, maden işletmesi gibi birçok alanda işbirliği olanağı bulunduğuna dikkati çekerek, Fall aracılığıyla Ginedeki ticaret odaları temsilcilerini İzmire davet etti, yapılacak toplantılarda işbirliğinin çeşitlendirilmesini daha kapsamlı ele alabileceklerini söyledi.
    
     Muhabir: Senem Yazıcı
     Yayıncı: Mehmet Güldaş
<< Önceki Haber Gine Dışişleri Bakanı Fall, İzmirde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER