Goallball, görme engellilerin umut ışığı oldu

Goallball, görme engellilerin umut ışığı oldu -Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Bayrakçı: 2012 Londra Paralimpik Oyunlarında alınan başarılar, engellilerin neler yapacağını tüm dünyaya bir kez da


ERZURUM (A.A) - Selami Küçükoğlu - Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi İsrafil Bayrakçı, görme engellilerin temel sporunun goalball olduğunu, bunun 2012 Londra Paralimpik Oyunları ile bir kez daha tescillendiğini belirterek, 2012 Londra Paralimpik Oyunlarında alınan başarılar, engellilerin neler yapacağını tüm dünyaya bir kez daha gösterdi dedi.
     Bayrakçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oyunlarda engelli sporcuların elde ettiği başarıların, uluslararası arenada Türkiyenin göğsünü kabarttığını söyledi. Goallballl yapabilmenin birinci ve tek şartının görme engelli olmak olduğuna dikkati çeken Bayrakçı, bu sporun görme engellilere çok şey kattığına ifade ederek, Hafıza gelişmesine yol açıyor, fiziki gelişimi sağlıyor, yol bulma, çabuk hareket etme gibi çok sayıda faydaları var. 2012 Paralimpik Oyunlarında alınan başarılarda goalballin halkımız tarafından tamamen tanınmasına vesile oldu dedi.
     Bayrakçı, görme engellilerin spora yönelmesi, ailelerinde görme engelli çocuklarını spora teşvik etmesi için federasyon olarak tanıtım çalışmaları yaptıklarını söyledi.
     Görme engelli gençleri, spor salonlarına davet eden Bayrakçı, Goalball branşında alınan uluslararası başarılar Türkiyedeki 600 bin görme engelliye umut ışığı oldu. Federasyon olarak evinde hiç görmeyen insanlar şimdi bir Hüseyin, bir Tuncay olsam diyorlar. Tekrar belirtmek istiyorum. Hem öz güven hem sosyal hayata katılım hem de kendi hayatını sürdürme adına goalball görme engelliler için açılan bir umut kapısıdır diye konuştu.
    
     -Daha çok çalışmamız gerekiyor-
    
     Bayrakçı, federasyon olarak sadece goalball branşında değil, toplam 8 branşta sporcu yetiştirdiklerini söyledi. Uluslararası başarılara atletizm, yüzme, halterin yanı sıra bisikletin de eklendiğini belirten Bayrakçı, şöyle devam etti:
     Artık bir veya iki spor branşında değil, toplam 8 branşta spor yapıyoruz ve çok sayıda başarı var. Türkiyenin her yerinde bu spor branşlarını öğreterek, başarı kazanmanın yollarını aradık. Eskiye baktığımızda engelli olarak oyunlara sadece 2 sporcuyla katılmışız. Şimdi 67 sporcumuz var ve madalyamız 10. Federasyon olarak iyi bir çalışmamız var ama yetmiyor. Daha çok çalışmamız gerekiyor.
     Bayrakçı, altyapıya yönelik yapılan çalışmaların sponsor destekleriyle hız kazanacağını, alınacak her başarının ise sponsor sayısını arttıracağını söyledi.
    
     -Biz biliyoruz ama görenler goalballi bilmiyor-
    
     Goalball milli takım oyuncularından Hüseyin Alkan da görme engelli sporcuların başarılarının kamuoyu tarafından daha çok bilinmesinin engelli gençlerin önünü açacağını söyledi. Engelliler dışında goalball branşını bilen sayısının az olduğunu anlatan Alkan, şunları kaydetti:
     Goalball bilindik bir spor ama bu camianın dışında kimse tanımıyor. Biz biliyoruz ama görenler goalballi bilmiyor. Dışarıdaki insanların goalball bilmesi ve anlayabilmesi için basın bize yardım etmeli. Bizim yaptıklarımızı sadece biz bilmek istemiyoruz. Goalball, bizim için bir performans sporu oldu. Bakanımız Suat Kılıç, oyunlarda neler yaptığımızı geldi gördü. Aileler de salonlara gelip, bizleri izlemeli ve başarılarımıza ortak olmalı.
     2012 Londra Paralimpik Oyunlarında alınan başarının yeni başarılara kapı aralayacağını ifade eden milli takım oyuncusu Tuncay Karakaya ise görme engellilerin spor salonlarına gelmesi gerektiğini kaydetti.
     Engelli çocuğu olan anne ve babaların spor branşlarını yakından takip etmesi gerektiğini anlatan Karakaya, Anne ve babalar bu spor branşlarına gönül verirlerse, görme engelli çocuklarını eve tıkamazlar. Gelsinler buraya bizleri görsünler çocuklarını eve kapatmasınlar. Çocukların eğitim düzeyleri bile değişir şeklinde konuştu.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Goallball, görme engellilerin umut ışığı oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER