Göçle gelen kadınlar mesleki eğitimle sosyalleşiyor

Göçle gelen kadınlar mesleki eğitimle sosyalleşiyor -Gaziantepte yürütülen Kadınlar Gazi-Kente Hazırlanıyor projesiyle kente göç etmek zorunda kalan ve çeşitli nedenlerle sosyolojik sorunlar yaşayan kadınlar mesleki eğitimle sosy


GAZİANTEP (A.A) - Kemal Karagöz - Sevil Çelik - Gaziantepte yürütülen Kadınlar Gazi-Kente Hazırlanıyor projesiyle, kente göç etmek zorunda kalan ve çeşitli nedenlerle sosyolojik sorunlar yaşayan kadınlar, mesleki eğitimle sosyal hayata katılıyor.
     Hasan Kalyoncu Üniversitesinin Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında hayata geçirdiği projeyle, 15-65 yaş aralığında ve aralarında 15 Afganistan uyruklu göçmenin de bulunduğu 75 kadına uzman eğitmenler tarafından takı tasarım, cam seramik ve dikiş kursları veriliyor.
     Hasan Kalyoncu Üniversitesi Araştırma Görevlisi ve Proje Koordinatörü Mehmet Örfi Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadınların mesleki hayata kazandırılması konusunda Gaziantepteki bütün kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle güç birliği oluşturmayı amaçladıklarını belirtti.
     Projenin üç aşamalı olduğunu ifade eden Sönmez, Projenin ilk aşamasında mesleki eğitimler bulunuyor. Mesleki eğitimlerin ardından tamamlayıcı eğitimler olacak. Bu eğitimler de aile içi şiddet, kadın hakları gibi konularda kursiyerlere eğitimler verilecek. Daha sonrasında da kültür gezisi, ziyaretler, tiyatro, sinema gibi çeşitli etkinlikler yapılacak. Şu anda mesleki eğitim kısmını bitiriyoruz. Burada kursiyerlerimize takı tasarım, cam seramik ve dikiş kursu verildi dedi.
     Sönmez, cam seramik kursunda kadınların vazoları Türk motifleriyle boyayıp, motif çizmeyi öğrendiklerini, takı tasarım kursunda ise boncukları el emeğiyle çok güzel takılara dönüştürdüklerini, kursiyerlerin dikiş kursunda da ham kumaşları alıp kadın kıyafetleri diktiğini belirtti.
    
     -Kan verdiler, ağaç diktiler-
    
     Sönmez, kadınlara sadece mesleki eğitim vermediklerini, onların sosyal aktivitelere katılmasını da sağladıklarını vurguladı.
     Kursiyerlerin kan verme kampanyasına katıldığını, düzenlenen etkinlikle ağaç diktiğini ve Hasan Kalyoncu Üniversitesinde düzenlenen programlara katıldığını anlatan Sönmez, En önemlisi kursiyerler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahine kendi yaptıkları hediyeyi taktim etme ve kendisiyle konuşma fırsatı buldu diye konuştu.
     Kursiyerlerin sosyal yaşamının proje başlamadan önce çok zayıf olduğunu ifade eden Sönmez, şöyle konuştu:
     Ama kursiyerlerimiz, buraya geldikten sonra kendi aralarında toplanıp piknik düzenlediler. Şu anda dışarıya çok rahat bir şekilde çıkabiliyorlar. Bir şeyler ürettiklerini görüyorlar. Ürettikleri şeylerin birileri tarafından beğenildiğini görüp, mutlu oluyorlar. Bu kurslar, kadınlara sosyal ve psikolojik motivasyon sağlıyor. Bir şeyler üretebileceklerini, aslında ürettikleri ve öğrendikleri şeyleri başkalarına da öğretebileceklerini öğreniyorlar.
     Bu kurslarla katılımcıların sorunlarının tamamen çözülemeyebileceğini dile getiren Sönmez, ancak problemlerin büyük bir kısmının çözüme kavuşturulabileceğini, onların sosyal alanda belirli bir seviyeye getirilebileceğini vurguladı.
    
     -Temennimiz bu projeleri devam ettirmek
    
     Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir ise böyle projelerin devam etmesini temenni etti.
     Kadınlar Gazi-Kente Hazırlanıyor projesinin üniversitenin toplumsal projelerinden biri olduğunu aktaran Özdemir, Bu projede hem göçle Gaziantepe gelen hem de Gaziantepli olup bir şekilde mağdur olan kadınlara meslek öğretilerek, topluma kazandırılmaya çalışılıyor. Kadınların bu projeyi devam ettirmelerini istiyoruz dedi.
     Kursiyerlerden Afganistanlı Müslüme Raşidi de üç aydır devam ettiği bu projeden duyduğu memnuniyeti dile getirip, böyle projelerin sürdürülmesini istediklerini ifade etti.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Göçle gelen kadınlar mesleki eğitimle sosyalleşiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER