Gravürler tabloya dönüştü

Gravürler tabloya dönüştü -Antalyanın bilinmeyen gravürlerinden oluşan resimler tablo haline getirilerek sergilenmeye başlandı


ANTALYA (A.A) - Antalyanın bilinmeyen manzara gravürleri tablo haline getirilerek sergilenmeye başlandı.
     Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü tarafından Avrupa başta olmak üzere çeşitli ülkelerde yapılan incelemeler sonucunda yayınlarda yer alan Antalyanın bilinmeyen gravürleri gün yüzüne çıkartıldı.
     AA muhabirine açıklamalarda bulunan enstitü müdürü Kayhan Dörtlük, İnan Kıraçın destekleriyle yapılan çalışmalar sonucunda 18. yüzyılın başından 20. yüzyıla kadar Antalyanın bilinmeyen gravürlerinin titiz bir inceleme sonucunda tablo haline getirildiğini söyledi.
     Batılı araştırmacı, gezgin ve gazeteciler tarafından yapılan gravürlerin bugüne kadar bilinmeyenlerinin seçildiğini anlatan Dörtlük, özellikle Liman, Yivli Minare ve Kalekapısı bölgelerinin batılı gezginlerin dikkatini çektiğini kaydetti.
     Açılan serginin Antalya tarihi açısından oldukça önemli olduğunu vurgulayan Dörtlük, Gravürler kitap ve dergi yaprakları arasında küçük bir yer kapladığı için çok fazla dikkat çekmiyor ve bilinmiyor. Ancak bunlar tablo haline getirilince ne kadar önemli oldukları ortaya çıktı dedi.
     Özbek ressamlar tarafından gravürlerden birebir kopyalanarak esere dönüştürüldüğünü bildiren Dörtlük, kent tarihi açısından insanların unutulmaz bir yolculuğa çıktıklarını dile getirdi.
     Dörtlük, bugüne kadar 17 tablo yapıldığını belirterek, Sergide yer alan tablolar Liman odaklı. Kentin özellikle 18. yüzyıl başından itibaren 20. yüzyıla kadar sürece ilişkin tüm yapısal dokusu bütünüyle izlemek mümkün. Yeni gravürler buldukça tablo haline getirtilerek sergilenmeye devam edilecek diye konuştu.
     Sergi, Kaleiçi Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü alanında özel oluşturulan bölümde gezilebilecek.
    
     Muhabir: Hüseyin Kanber
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Gravürler tabloya dönüştü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER