Gümüşhanede kuşburnu üretimi

Gümüşhanede kuşburnu üretimi -Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Turan: İl genelindeki yaklaşık 500 bin adet kuşburnu çalı bitkisinden yılda 550 ton ürün elde edilmektedir


GÜMÜŞHANE (A.A) - Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Bülent Turan, il genelindeki yaklaşık 500 bin adet kuşburnu çalı bitkisinden yılda 550 ton ürün elde edildiğini söyledi.
     Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gümüşhanenin simge ürünlerinden olan kuşburnu bitkisinin ilin hem sosyal hayatında hem de kültüründe etkili olduğunu belirtti.
     İl genelindeki yaklaşık 500 bin adet kuşburnu çalı bitkisinden yılda 550 ton ürün elde edildiğini ifade eden Turan, Ürünün büyük bölümü ilimizdeki gıda sanayisinde kullanılmaktadır. Bir kısmı ise bilhassa kırsal kesimlerde kuşburnu suyu, kuşburnu marmeladı yapılarak tüketilmektedir dedi.
     Kuşburnunun, özellikle tıbbi bir bitki olarak kabul edildiğini kaydeden Turan, şunları söyledi:
     Meyvesi zor toplanan bir bitkidir. Çoğunlukla kırsal kesimde çocuklar tarafından toplanmaktadır. Ancak, hasat zamanı okulların açılma dönemine rastlaması dolayısıyla çoğunlukla dalda kalmaktadır. Vitamin açısından bir çok meyveden daha kalitelidir. 100 gram kuşburnunda iklim ve toprağa bağlı olarak 100 ile 5 bin miligram arasında C vitamini bulunmaktadır. Bu kadar önemli vitamine karşın iyi bir işleme yapılmazsa vitamin kaybı olmaktadır. Tüketicilerin, çay olarak kaynar suda değil kaynamış suda tüketmeleri gerekmektedir. Aynı zamanda antioksidan ve bazı maddeler yönünden de zengin olduğu için birçok hastalığa iyi geldiği de halk tarafından bilinmektedir. Öncelikle gribal enfeksiyona karşı koruyucu özelliği vardır.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Gümüşhanede kuşburnu üretimi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER