Güneşli günler yaklaşırken ben kanseri uyarısı

Güneşli günler yaklaşırken ben kanseri uyarısı -Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Karaca: Ben kanseri, deri kanseri tipleri arasında en ölümcül olanıdır ve çok kısa sürede iç organlara yayılır. Bu nedenle kısa süreli de ol


İZMİR (A.A) - Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Nezih Karaca, deri kanseri tipleri arasında en ölümcül sayılan malign melanomun (ben kanseri) kısa sürede iç organlara yayıldığını söyleyerek, yaz aylarında güneşin olumsuz etkilerine karşı uyardı.
     Nezih Karaca, Sağlık Muhabirleri Derneği İzmir Temsilciliği üyelerine ben kanserinin nedeni, belirtileri ve hastalığa karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.
     Güneş ışığı ve ben kanseri arasında yakın ilişki olduğunu anlatan Karaca, hastalığa yakalanma riskinin cilt tiplerine göre değiştiğini de söyledi.
     Cilt rengi ve hassasiyetine göre 6 farklı tip bulunduğunu, en açık cilt rengini 1, en koyuyu ise 6 ile numaralandırdıklarını söyleyen Karaca, Türkiyede 2. ve 3. deri rengi çoğunlukta. Bu gruplarda yer alanlar güneş ışığına maruz kalınca deride kızarıklık, zaman zaman su toplama gibi belirtilere rastlanabiliyor. Bu durum, deri kanserini tetikliyor dedi.
    
     -Ben kanserinin belirtileri-
    
     Deri kanseri tipleri arasında en ölümcül olanının ben kanseri olduğunu anlatan Karaca, Ben kanseri çok kısa sürede iç organlara yayılır. Bu nedenle kısa süreli de olsa güneşlenmeyi önermiyoruz dedi.
     Ben kanserine karşı önlem almak isteyenlerin yüksek faktörlü güneş koruyucu krem ve güneşi yansıtan kıyafetleri kullanması gerektiğini ifade eden Nezih Karaca, yaz aylarında 09.00-17.00 saatleri arasında güneşe çıkmanın tehlikeli olduğunu vurguladı.
     Yıllarca güneş ışığına maruz kalmış çok sayıda kişinin cilt şikayeti ile hastanelere başvurduğunu dile getiren Nezih Karaca, açık cilt rengi ve çok sayıda beni bulunanların düzenli olarak kontrolden geçmesini istedi.
     Benlerin yuvarlak hatlı, aynı renkte olması gerektiğini de söyleyen Karaca, Çevresi girintili, çıkıntılı, tek renk olmayan benlere dikkat edilmeli. Benlerdeki kabarıklık, kaşıntı ve kanama durumunda da hekime başvurulmalı diye konuştu.
    
     Muhabir: Efsun Yılmaz
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Güneşli günler yaklaşırken ben kanseri uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER