Güneydoğunun ilk kadın ambulans sürücüleri

Güneydoğunun ilk kadın ambulans sürücüleri -Diyarbakırda 112 acil ambulanslarında sürücü olarak görev yapacak 12 kadın aday ileri sürüş sınavında ter döktü


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakırda 112 acil ambulanslarında sürücü olarak görev yapacak 12 kadın aday, ileri sürüş sınavına alındı.
     Sağlık Bakanlığınca, Diyarbakır Sağlık İl Müdürlüğü bünyesindeki acil sağlık hizmetleri istasyonlarına atanan 206 acil tıp teknisyeninden ehliyeti olan 67 kadından ilk etapta 12si, ambulanslarda sürücü olarak görev yapabilmek ileri sürüş tekniği konusunda eğitim aldı.
     Daha önce aldıkları mesleki eğitimin yanı sıra 4 gün de ileri sürüş eğitimi alan adaylar, Bağlar ilçesindeki Nevruz Parkında sınav için bir araya geldi.
     Uzmanlarca hazırlanan parkurda 12i kadın 12si de erkek olmak üzere toplam 24 aday, eğitmenlerinin son uyarılarını dikkatle dinledikten sonra sınav araçları olan ambulanslara tek tek geçti.
     Önce kadın adayların alındığı sınavda, kadınlar ambulansta eğitmenleri eşliğinde parkurda hünerlerini sergiledi.
     Sınavda adayların sürüş ve manevra kabiliyetleri, ikaz ve siren lambalarının hangi durumlarda nasıl kullandıkları ve stres yönetimi şeklindeki kriterler değerlendirmeye alındı. Sınavda başarılı olan adaylar, 112 ambulanslarında sürücü olarak görev yaparken, gerektiğinde hastaya da ilk müdahaleyi yapacak.
    
     -Temel hedefimiz hayat kurtarmak
    
     İl Sağlık Müdür Yardımcısı Hüseyin Hakan Karataş, sınav öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığınca Diyarbakırın en ücra köşesindeki hastalara en kısa zamanda ulaşabilmek amacıyla 206 yeni 4Bli personel ataması yapıldığını belirterek, personelin görevlerine başladıklarını anımsattı.
     Personelin eğitimlerini tamamlamalarının ardından istasyonlarda çalışmaya başlayacaklarını belirten Karakaş, şöyle konuştu:
     Ehliyeti olan 67 kadın personelimiz eğitimlerinin ardından ambulans sürücü olarak görevlerine başlayacak. Bugün 12i kadın 12si erkek olmak üzere toplam 24 arkadaşımız sınava alıyoruz. Arkadaşlarımız önce teorik eğitim aldık, bugünde de pratik uygulamayla ilgili sınava girecekler. Sınavlardan sonra başarılı olanlar yine eğitmen arkadaşlarımızın gözetiminde ambulans kullanmaya başlayacaklar. Daha sonra ise tek başlarına kullanacaklar. Sağlık ekibi oldukları için aldıkları her eğitim bilgilerini daha da pekiştirecek. Ambulans içinde çalışmak çok zor. Yaklaşık 2 ay gibi bir sürede tüm eğitimlerini tamamladıktan sonra arkadaşlarımız aktif olarak Diyarbakırda hizmet vermeye başlayacaklar. Yüz üzerinden 85 almaları gerekiyor.
     Adaylardan Pınar Bahadır ise acil tıp teknisyeni olduğunu, ambulansta çalışabilmek için için ileri sürüş tekniği sınavına gireceğini ifade ederek, Teorik eğitimimi aldık. Sınavdan geçtik. Parkur eğitimindeyiz. Çok heyecanlıyız. Zaten hayat kurtarıyorduk. Daha önce ambulans arkasındaydık. Şimdi ön tarafa yani şoför koltuğuna geçeğiz. Araba kullanmak bayanlar için zor denir. Ama bu algıyı kıracağımızı düşüyorum. Bayanların daha güzel araba kullandığını, daha dikkatli olduklarını inşallah göstereceğiz. Güveniyoruz kendimize dedi.
     Gönül Sergün ise, ileri sürüş eğitiminin sağlık çalışanı için ciddi bir avantaj olduğunu, kadınların her konuda olduğu gibi araç kullanmada da daha dikkatli olduğunu belirterek, Hem ambulans arkasında hem de önünde temel hedefimiz hayat kurtarmak. Kendime güveniyorum diye konuştu.
    
     Muhabir: Meral Özdemir - Özgür Ayaydın
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Güneydoğunun ilk kadın ambulans sürücüleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER