Güngör Dilmen son yolculuğuna uğurlanıyor

Güngör Dilmen son yolculuğuna uğurlanıyor -Tiyatro yazarı Dilmen için Konak Sahnesinde tören düzenlendi


İZMİR (A.A) - Türk tiyatrosuna Midasın Kulakları oyununun da arasında olduğu çok sayıda eser kazandıran ve önceki gün İzmirde vefat eden tiyatro oyunu yazarı Güngör Dilmen, son yolculuğuna uğurlanıyor.
     Dilmen için Konak Sahnesinde tören düzenlendi. Törende konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Çelenk, bir büyük yazarı uğurladıklarını söyledi.
     Dilmenin oyunlarında doğaya, insanlara, tüm canlılara saygı gösterdiğini, oyunlarının bu topraklarda hep sahneleneceğinden emin olunması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Çelenk, İyi ki bu dünyadan bir Güngör Dilmen geçmiş, bize başka dünyaların kapılarını aralamış. Oyunlarında sahne ışıkları yandıkça o da ışıklar içinde yatacaktır dedi.
     Eski Kültür Bakanı Talat Halman da, Dilmen için Yaratıcıydı, dahiydi, şairdi, ilham verendi, evrenselliği sahneye taşıyan eşsiz bir insanımızdı ifadelerini kullandı.
     Dilmenin aynı adı taşıyan eşi Güngör Dilmen, Filoloji kitaplığında gözlerimiz birbirine aşık oldu. Son konuşmamız da yine gözlerimizle oldu dedi.
     Konuşmaların ardından saygı geçişi yapıldı.
     Güngör Dilmenin naaşı, törenin ardından, cenaze namazı için Beşikçioğlu Camisine gönderildi.
    
     -Tiyatro oyun yazarı Güngör Dilmen-
    
     Tekirdağda 1930 yılında doğan Güngör Dilmen, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Filoloji Bölümü öğrencisi olarak 1959 yılında Sinema-Tiyatro Dergisinin açtığı tiyatro oyunu yarışmasında, yazdığı tek perdelik oyun Midasın Kulakları ile birinci oldu.
     Üniversiteden mezun olduktan sonra İsrail ve Yunanistanda tiyatro çalışmaları yapan, 1961-1964 yıllarında ise Amerikan Yale ve Washington üniversitelerinde tiyatro öğrenimi gören Dilmen, Türkiyeye dönüşünde İstanbul Şehir Tiyatrolarında yönetmen yardımcılığı ve dramaturgluk, TRT İstanbul Radyosunda da tiyatro alanında şef olarak çalıştı.
     İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünde de öğretim görevlisi olarak genç dramaturgların yetişmesine katkı sağlayan Dilmenin, Türk tiyatrosu ve sinemasına kazandırdığı çok sayıda senaryosu bulunuyor.
     Eserlerinin arasında Galilenin Günahları, Osmanlı Dram Kumpanyası, Hakimiyeti Milliye Aş Evi, Kurban, Aşkımız Aksarayın En Büyük Yangını, Ben Anadolu, Bağdat Hatun, Deli Dumrul, Midasın Altınları, Midasın Kör Düğümü, Akadın Yayı, Troya İçinde Vurdular Beni isimli oyunları yer alıyor.
    
     Muhabir: Gülcan Kaplan / Bahri Okumuş
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Güngör Dilmen son yolculuğuna uğurlanıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER