GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Sur:

GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Sur: -"Dünya genelinde yaklaşık 1,2 milyar kişi, gecekondularda oturuyor. 100 milyon civarında kişinin hiç evi yok" -"Türkiyedeki 7 milyon konutun kentsel dönüşümünü 2023 yılına kadar gerçekleştirirsek, 26


BALIKESİR (A.A) - Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur, dünya genelinde yaklaşık 1,2 milyar kişinin gecekondularda oturduğunu belirterek, 100 milyon civarında kişinin hiç evinin bulunmadığını bildirdi.
     TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Balıkesir Şubesi Bandırma Temsilciliği tarafından düzenlenen programı katılan Sur, dünyaya paralel sektörlerin de değişim gösterdiğini söyledi.
     Dünya nüfusunun 7 milyarı aştığını ifade eden Sur, "Bu nüfusun 3,5 milyarı kentlerde yaşarken, yaklaşık 1,2 milyarı ise gecekondularda oturuyor. 100 milyon civarında kişinin hiç evi yok" diye konuştu.
     Kullanılabilir ve içilebilir nitelikteki suyun kısıtlı olduğuna dikkati çeken Sur, şöyle devam etti:
     "Dünyada dakikada 15, yılda 8 milyon kişi susuzluğun neden olduğu hastalıklardan yaşamını yitiriyor. Enerji piyasası da her geçen gün büyüyor. Dünyada 35-40 yıllık petrol rezervi kaldı. Kısacası dünya nüfusu arttıkça kaynaklar da tükeniyor. Bu nedenle kaynakları israf etmeyerek, doğru kullanmalıyız. Tüketimin yarısı binalar ve konutlarda ortaya çıkıyor. Tüm dünyada yaşam ve alışkanlıklar değişim gösteriyor. Buna paralel gayri menkulde de değişim yaşanıyor. Dünya, yeşil ve çevre dostu binalara adım atıyor. Dünyadaki insanların yüzde 80i az gelişmiş ülkelerde yaşıyor. Enerji tüketiminin yarısı binalarda gerçekleşiyor."
     Çevre dostu yeşil binalar yapıldığında enerji tüketiminde yüzde 30, su tüketiminde yüzde 60, katı atık tüketiminde ise yüzde 70e varan tasarruflar sağlanacağını belirten Sur, bunun, Türkiye için ciddi tasarruf anlamına geldiğini söyledi.
     Sur, ülkedeki 19 milyon konutun 7 milyonunun kentsel dönüşüm kapsamında bulunduğuna dikkati çekerek, "Eğer bu 7 milyon konutun kentsel dönüşümünü 2023 yılına kadar gerçekleştirirsek, 26 milyar dolar kazancımız olur. 19 milyon konutu da bu kapsama alabilirsek, bu kazanç, 300 milyar doları aşar" dedi.
    
     Muhabir: Ahmet Pesen / Zafer Akpınar
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Sur: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER