Halikarnas Mozolesi parçalarının Türkiyeye iade edilmesi

Halikarnas Mozolesi parçalarının Türkiyeye iade edilmesi -Avukat Kazmaz: İngiltere bu eseri ait olduğu topraklara, Anadoluya, Bodruma vermelidir


RİZE (A.A) - Avukat Remzi Kazmaz, İngiltere Halikarnas Mozolesini ait olduğu topraklara, Anadoluya, Bodruma vermelidir dedi.
     Kazmaz, Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneğinde düzenlediği basın toplantısında, Anadoluda bir çok devlet yıkıldığını, yeniden kurulduğunu belirterek, O kadar çok tarihi değerimiz var ki bunlara bir dönem sahip çıkamadık. Bilinçsiz şekilde farklı ülkelere gittiler. Bu coğrafyaya ait tarihi, kültürel varlıklarımız yurt dışında. İngiltereye, Fransaya, Almanyaya teşekkür ediyoruz. Bugüne kadar bu değerlerimizi korudular. Ancak onlar bu topraklarda üretildi, bu topraklara ait. Bu topraklara ait kültürel varlıklar bu topraklara gelmeli ve getirilmelidir diye konuştu.
     Halikarnas Mozolesinin de Türkiyeye ait olduğunu, yıllardır İngilterede, British Museumda sergilendiğini ifade eden Kazmaz, şunları söyledi:
     Dünyanın yedi harikasından birinin neden İngilterede olduğunu anlamıyoruz. Mustafa Reşit Paşa tarafından bir fermanla verildiği iddia edilen Halikarnas Mozolesinin devrini istiyoruz. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde bu hakkımız var. Tarihi, kültürel varlıklarımızı geri istiyoruz. İngiltere bu eseri ait olduğu topraklara, Anadoluya, Bodruma vermelidir. Umarım Türkiye Cumhuriyeti ile İngiltere bu konuda bir centilmenlik anlaşması yapar, bir protokol düzenler. Bize ait tarihi, kültürel varlıklarımız bize verilir.
     İnsanların geçmişine sahip çıkması gerektiğini kaydeden Kazmaz, Geçmişine sahip çıkmayan asla geleceğini kuramaz. Bu ülke bizim. Başka Türkiye yok. Bu nedenle her şeyi hükümetten, devletten beklemek anlayışı yerine sivil toplum örgütleri, medya bu konuda gereğini yapmalıdır. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapacağımız istişare sonucu 30 avukat arkadaşla girişimlerimizi yapacağız. 30 Ocakta ihtarnameleri British Museum yetkililerine göndereceğiz. Bugüne kadar toplanmış 118 bin imzamız var. Bu imzalar tarihi ve kültürel değerlerimizi ne kadar istediğimizi gösteriyor. İnternet üzerinde imza kampanyamız var. Tarihini seven herkesin internetteki imza kampanyamızı desteklemesini arzu ediyoruz. Atılacak her imza bizi daha da yüreklendirecektir.
     Kazmaz, daha önce Halikarnas Balıkçısı olarak bilinen yazar Cevat Şakir Kabaağaçlının resmi girişimde bulunduğunu belirterek, Kraliçe Elizabeth tarafından gayri ciddi bir cevap verilerek reddedildiğini öne sürdü.
    
     -Halikarnas Mozolesi-
    
     Kral Mausolos adına karısı ve kız kardeşi Artemisiaen tarafından Halikarnasta yaptırılmış, dünyanın yedi harikasından biri sayılan, kolonlarıyla Yunan mimarisini, piramit şeklindeki çatısıyla da Mısır mimarisini birleştiren, oldukça büyük boyutlardaki mezardır. Bu öneminden dolayı kendinden sonra gelen, aynı stildeki tüm yapılara mozole denmiştir. Kral Mausolosun heykeli, Londradaki British Museumda yer almaktadır.
    
     Muhabir: Muhittin Sandıkçı / Asena Akçay
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Halikarnas Mozolesi parçalarının Türkiyeye iade edilmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER