Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü İlkbahar:

Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü İlkbahar: Üretimde kullandığımız buğdayın kabuğunda önemli vitamin ve mineraller mevcut. Bu ekmek yaygınlaştırılırsa Türkiye buğday zengini olur


ANKARA (A.A) - Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, tam buğday ekmeğinin Türkiyede yaygınlaştırılmasını önerdi.
     İlkbahar, yaptığı yazılı açıklamada, tam buğday ekmeğinin faydalarını belirterek, üretimde kullanılan buğdayın kabuğunda önemli vitamin ve mineraller olduğunu bildirdi.
     Tam buğday ekmeğinin yaygınlaşması halinde Türkiyenin buğday zengini olacağını iddia eden İlkbahar, normal ekmek üretimi için 100 kilogram buğdaydan 65 kilogram kepeksiz un elde edildiğini belirterek, Tam buğday ekmeği elde etmek için ise direkt olarak 100 kilogram buğdaydan 98 kilogram un elde ediyoruz. Bu da yüzde 35lik buğday miktarı tasarrufu demektir. Yani tüketilen 15 milyon ton buğdayın yüzde 35i yaklaşık 5 milyon ton buğdaya tekabül etmektedir. Eğer bu ekmek Türkiyede yaygınlaşırsa, buğday zengini olacağız ifadesini kullandı.
     İlkbahar, aynı zamanda başkanı olduğu Endüstriyel Fırıncılar Birliğinin öncülüğünde, bakanlık, sanayi kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları tarafından incelenen bu ekmeğin faydaları tescillenmiş olduğunu kaydetti.
    
     -Zengin vitamin ve mineral deposu-
    
     Tam buğday ekmeğinde kullanılan buğdayın kabuk bölgesinde demir, çinko, B-12 gibi birçok vitamin ve mineralin bulunduğunu belirten İlkbahar, Bu vitamin ve mineralleri ilaç olarak alsak, bu kadar faydalı ve doğal olamaz, ekmeğin içeriğindeki lif oranı sayesinde kolon kanserine de iyi geliyor. Geçmişte büyüklerimizin su değirmenlerinde ürettiği bu geleneksel tadı, günümüz şartlarına göre modernize edip yeniden hizmete sunduk. Bu sayede de o sağlıklı ekmeği yeniden kazandık dedi.
     Halk Ekmek Fabrikası tarafından üretiminin ardından bu yıl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ekmek satışı yapan her yerde bulundurulması zorunlu hale getirilen tam buğday ekmeğinin çeşitli üniversite, bakanlık, sivil toplum kuruluşları ile sanayi kuruluşları tarafından da incelendiğini ve sonuçlarının kitap haline getirilerek, bu ekmeğe ilişkin önemli bilgilerin yer aldığı bir kaynağın sağlandığını da ifade eden İlkbahar, şunları kaydetti:
     Son günlerde bu kadar insan için son derece önemli olan tam buğday ekmeğinin ne kadar esmer olursa o kadar iyi olduğuna dair söylentiler var. Piyasada esmerleştirilerek satışı yapılan ekmeklerin bu ekmekle hiçbir ilgisi yok. Bu kadar esmer rengi verecek ne buğday var ne de un. Bazı üreticiler içine malt, kakao ve benzeri maddeler katıp, ekmeği esmerleştiriyor. Sonra da bunu buğday ekmeği gibi satıyorlar. Bunlara kanmayın, çünkü esas doğal renk, buğdayın tamamını una çevirdiğimiz zamanki renk. Bu renk de sadece tam buğday ekmeğinde var. Bu ekmek, faydalarıyla tartışmasız bir sağlık deposu.
     Tam buğday ekmeğinin, Halk Ekmek Fabrikası tarafından 50 kuruştan satıldığını belirten Ali İlkbahar, Günde toplam 700 bin adet ekmek satışımızın 40 bin adedi tam buğday ekmeği. 250 gram olarak üretilen bu ekmeğin satışının, faydalarının daha iyi anlaşılmasının ardından daha da artacağını düşünüyoruz diye konuştu.
    
     Muhabir: Zafer Fatih Beyaz
     Yayıncı: Selçuk Aval
<< Önceki Haber Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü İlkbahar: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER