Hasır bilezik, Uzakdoğuda görücüye çıktı

Hasır bilezik, Uzakdoğuda görücüye çıktı -Diyarbakırlı ustaların yaklaşık 200 yıldır hiçbir teknoloji kullanmadan yaptıkları hasır altın bilezik, Taylandda da beğeniye sunuldu -Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanı Akkul: Ta


DİYARBAKIR (A.A) - İbrahim Yakut - Diyarbakırda yaklaşık 200 yıldır hiçbir teknoloji kullanılmadan hazırlanan hasır altın bileziği, Uzakdoğuda görücüye çıktı.
     Kentin en önemli geleneksel el sanatlarından olan ve teknoloji kullanılmaksızın tamamen el işçiliğiyle üretilen Diyarbakırın hasır bileziği, 200 yıldır kadınların gözde takısı olmayı sürdürüyor. Bölge kadınının vazgeçilmez ziyneti olan bu geleneksel takı, sergilendiği yurt dışındaki fuarlarda da büyük ilgi görüyor.
     Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanı Mustafa Akkul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir süre önce Taylandda gerçekleştirilen kuyumculuk fuarına Diyarbakırdan 30 esnafla katıldıklarını söyledi.
     Uzakdoğuda, hasır bileziğine ilginin büyük olduğunu anlatan Akkul, 2012 yılında da Dubai ve İtalyaya gidip Diyarbakırın takılarını tanıttık. Genellikle 22 ayar altınla hazırlanan bileziğe Taylandda Avrupadan daha fazla ilgi gösterildi dedi.
     Hasır bileziğin yaklaşık 200 yıldır hiçbir makine ve teknoloji kullanılmadan hazırlandığını ifade eden Akkul, Hasır bileziğin patentini almak için Türk Patent Enstitüsüne başvuruda bulunduk. Şimdi değerlendirme aşamasında diye konuştu.
    
     -Her kadının rüyasını süslüyor-
    
     Diyarbakıra özgü hasır bilezik, sade görünümünün yanında ince el işi ve yoğun emekle hazırlanışından kaynaklı cazibesi, bu takıyı bölgede kadınların gözdesi haline getiriyor. Düğünlerin de vazgeçilmez takılarından olan hasır bilezik, 5 ile 15 bin lira arasında fiyatla satılmasına rağmen yoğun talep görüyor.
     Son dönemlerde bileziğin anahtar bölümü değerli taşlarla süslenerek, modeli değiştirilmeye çalışılsa da geleneksel modeli daha çok tercih ediliyor.
    
     -Hazırlanışı-
    
     Özel atölyelerde hazırlanan hasır bilezik için öncelikle külçe altın eritilip tel haline getiriliyor. Demir çubuğa sarılarak küçük kareler şeklinde sarmal bir hale dönüştürülen altın, daha sonra yüksek ısıda saatlerce çekiçle dövülüyor. Bilezik haline getirilen altın, anahtar bölümü yaptırıldıktan sonra vitrinde beğeniye sunuluyor.
    
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Hasır bilezik, Uzakdoğuda görücüye çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER