Hatay İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Harbiyeli:

Hatay İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Harbiyeli: Türkiyede deprem gerçeği de çözümsüzlük de halen sürmekte


HATAY (A.A) - Hatay İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Selim Harbiyeli, Türkiyede deprem gerçeğinin de çözümsüzlüğün de halen sürdüğünü söyledi.
     Harbiyeli, Hatay İnşaat Mühendisleri Odasında düzenlediği basın toplantısında, anımsanmasının dahi acı verdiği Marmara depreminin üzerinden 13 yıl geçtiğini ifade etti.
     Marmara depreminin üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen beklenilen ve yapılması olanaklı mühendislik tedbirlerinin hayata geçirilmediğini savunan Harbiyeli, bu nedenle yaşananları anımsatmakta fayda gördüklerini dile getirdi.
     Depremin hemen ardından 9 Haziran 2000 tarihinde Ulusal Deprem Konseyinin kurulduğunu, konseyin 2002 yılında öncü ve kapsamlı bir çalışmayla Ulusal Deprem Stratejisini tüm boyutları ile kitaplaştırdığını vurgulayan Harbiyeli, 2005 yılında da ikinci bir çalışmayla deprem alanında yapılması gereken araştırma konularının tanımladığını ifade etti.
     Ulusal Deprem Konseyinin 6 Ocak 2007 tarihli Başbakanlık genelgesiyle lağvedildiğini belirten Harbiyeli, kapatılan konseyin dünyadaki politika değişikliklerini göz önüne alarak, Türkiyede hangi sistem ve yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu ortaya koymayı hedefleyen bir çalışma yapmakta olduğunu hatırlattı.
     Harbiyeli, yapılan tüm bilimsel çalışmaların, sağlıklı bir kentleşme için yerleşme ve yapılaşma süreçlerinin risk yönetimini içerecek biçimde yenilenmesi gerekliliğini ortaya koyduğunu kaydetti.
     Kentsel Dönüşüm Yasasının tüm bu gerekleri karşılamaktan uzak, uygulama alanlarının sınırsız tutulması nedeniyle başta metropol kentler olmak üzere tüm ülkeyi bir rant alanı haline dönüştürebileceğini ileri süren Harbiyeli, Marmara depremi sonrasında 2001 yılında Yapı Denetim Sisteminin 19 pilot ilde uygulanmaya başlandığını, yasanın ancak 2011 yılında ülke geneline yaygınlaştırılabildiğini ifade etti.
    
     Muhabir. Abdulgafur Kılıç / İsmihan Özgüven
     Yayıncı: Süleyman Tıraş
<< Önceki Haber Hatay İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Harbiyeli: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER