Hatay Valisi Lekesiz:

Hatay Valisi Lekesiz: -İl genelinde defne bitkisi üretiminin ancak yüzde 10nu kullanılabiliyoruz


HATAY (A.A) - Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, il genelinde defne bitkisi üretiminin ancak yüzde 10nun kullanıldığını söyledi.
     Lekesiz, Hatay Defne Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Doğaya Dönüş Derneği (HATABİD) Başkanı ve yönetim kurulu üyelerini makamında kabul etti. Lekesiz, buradaki konuşmada hazırladıkları Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı kapsamında başta defne olmak üzere, tıbbi aromatik bitkilerin hepsine özel bir önem verdiklerini söyledi.
     Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı içerisinde defne ve tıbbi aromatik bitkilerin üretiminden, toplanmasına ve satışına kadar pek çok boyutunu ele almaya çalıştıklarını ifade eden Lekesiz, şöyle devam etti:
     İl genelinde defne bitkisi üretiminin ancak yüzde 10nu kullanabiliyoruz. Bizler 5 yıl içerisinde bu sayıyı yüzde 60a çıkarmayı hedefliyoruz. Ayrıca, bu işle uğraşan bin 750 aileyi 2 bin 500e, kişi bazında da 7 bin 500 kişiyi de 10 bine, il genelinde başta Antakya, Yayladağı, Samandağ ve İskenderun bölgemiz olmak üzere defne işiyle uğraşan 53 köyümüzü 78 köye çıkarmayı hedefliyoruz. Bunlar dilek ve temennilerin ötesinde hayata geçirilmeye başlandı.
     Lekesiz, geçen yıl 70 bin civarında defne fidanının toprakla buluşturulduğunu bu yılda hedeflerinin 150 bin olduğunu kaydetti.
     Sivil toplumun güçlenmesinin ilin ve ülkenin güçlenmesi olduğunu kaydeden Lekesiz, Yeni kurulan Hatay Defne Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Doğaya Dönüş Derneğimiz hem defne işiyle uğraşan insanlarımız ve sektörlerimiz için hayırlı olsun. Sivil toplumun güçlenmesiyle beraber meseleler, sorunlar daha güçlü omuzlarda sahiplenmeye başlar. Tek tek, 100 kişidense bir araya gelmiş 5 kişi daha etkili, kalıcı, geleceğe dair iz bırakacak işler yapar dedi.
     HATABİD Derneği Başkanı Nidal Özdemir de, derneklerinin amacının başta defne ve defneli ürünler olmak üzere tıbbi ve aromatik ürünleri üreticilerinin ortak mesleki, kültürel, sosyal, iktisadi, hak ve menfaatleri korumak, sektörün her türlü sorunlarını çözmek ve doğaya saygılı olmak olduğunu belirtti.
     Özdemir, ayrıca defne ve bağlı olarak tıbbi aromatik bitkilerin yaşatılması ve geliştirilmesi için Ulusal ve Uluslararası düzeyde çalışmalar yapma hedefininde olduklarını kaydetti.
    
     Muhabir: Salim Taş
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber Hatay Valisi Lekesiz: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER