Hava kirliliğine dikkat

Hava kirliliğine dikkat -Göğüs Hastalıkları Uzmanı Özen: Hava kirliliği akciğer kanserinin de hazırlayıcı etkenlerinden biridir


DENİZLİ (A.A) - Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Ferit Özen, hava kirliliğinin akciğer kanserinin hazırlayıcı etkenlerinden biri olduğunu belirtti.
     Özen, yaptığı yazılı açıklamada, kış aylarında yakacak için kullanılan kömür ve benzeri çeşitli maddelerin neden olduğu hava kirliliğinin hissedilir derecede yükselmesi ile astım, nefes darlığı, bronşit gibi solunum yolu rahatsızlığı çeken kişi sayısının arttığına dikkati çekti.
     Düşük kalorili ve kükürt oranı yüksek kömürlerin kullanılması ve yanlış yakma tekniklerinden dolayı meydana gelen hava kirliliğinin göğüs hastalıklarını tetiklediği uyarısında bulunan Özen, şunları kaydetti:
     Hava kirliliği solunum sistemlerini direkt etkiler. Akciğer fonksiyon bozukluklarındaki artışlar, kükürtdioksit ve partikül madde düzeylerindeki artışlarla ilişkilidir. Azotdioksit ve ozon da solunum sistemini etkiler. Hava kirliliğinin artması, üst solunum yolu enfeksiyonları, bronşit, astım ve zatürre gibi göğüs hastalıklarının sayısının da artması anlamına gelmektedir. Hava kirliliği akciğer kanserinin de hazırlayıcı etkenlerinden biridir. Çocuklar, yaşlılar ve herhangi bir nedenle bağışıklık sistemi yetersizliği olan kişiler bu problemlerden en çok nasibini alan kesimi oluştururlar.
     Özen, hava kirliliğinin olumsuz etkilerinden korunmak için hava kirliliğinin yoğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini ifade ederek, Bu saatlerde dışarı çıkarılan bebek ve yüksek tansiyonu bulunan yaşlılar, solunum sistemi ve kalp-amar rahatsızlıkları yaşayabilmektedirler. Söz konusu saatlerde dışarı çıkılması durumundaysa ağız ve burnun maske, atkı veya mendille kapatılması alınacak en basit tedbirdir dedi.
    
     Muhabir: Mustafa Dermencioğlu
     Yayıncı: Ufuk Kırabalı
<< Önceki Haber Hava kirliliğine dikkat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER