Havalar iyi gidince odunlar elde kaldı

Havalar iyi gidince odunlar elde kaldı -Geçen yıl ağır kış şartları nedeniyle depolarda odun kalmayan Bingölde son yılların en hafif kış mevsimi geride kalırken, odun satışları düştü -Oduncu esnafı Abdulkadir Bukan: Geçen se


BİNGÖL (A.A) - Abdullah Çelik/Naim Boşkut- Bingölde son yılların en hafif kış mevsiminin geride kalmasıyla odunlar esnafın elinde kaldı.
     Geçen yıl çok kar yağması ve kış mevsiminin uzun sürmesi nedeniyle yakacak sıkıntısının yaşandığı Bingöl Odun Pazarında bu yıl odun bolluğu yaşanıyor. Kış şartlarının kısa sürmesi ve kar yağışının az olması nedeniyle odunlar satılamadı.
     Odun satıcısı Yunus Küçükkaya, AA muhabirine, havaların sıcak geçmesiyle odunların ellerinde kaldığını belirtti. Küçükkaya, geçen yıla oranla odun satışlarının yarı yarıya düştüğünü belirterek, Geçen yıl kış şartları zorlu geçtiğinden dolayı, odun sıkıntımız vardı. Bu sene havalar iyi olduğu için odunlar satılmadı. Geçen sene kar yağışı fazlaydı, odun stoklarımız tükenmişti. Bu sene ambarımız dolu dedi.
     Geçen sene kış mevsiminin uzun sürmesi nedeniyle odun kıtlığı yaşandığını ifade eden odun satıcısı Nihat Bürkük de odun pazarında 10 esnaf olduklarını, bu yıl iş olmadığı gerekçesiyle bazılarının işe gelmediğini belirtti.
     Kentsel dönüşüm programı kapsamındaki yıkımların ardından kaloriferli evlerin yapılmasının da odun satışlarını olumsuz yönde etkilediğini kaydeden Bürkük, Geçen yıl bu zamanlarda satacak odunumuz yoktu. Bu yıl hava iyi geçti. Bu yüzden odun bol şeklinde konuştu.
     Bukan Odunculuk Sahibi Abdulkadir Bukan ise bazen haftada 1 ton odun bile satamadıklarını anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Odun kömür işiyle meşgulüm. Sabah geliyoruz akşama kadar burada oyalanıyoruz. Gelen giden yok. Geçen sene satacak odun bulamıyorduk, bu sene ise odun satacak müşteri bulamıyoruz. Havaların sıcak geçmesi nedeniyle gelen giden yok. Bu aylarda haftada bir ton odun bile zor satıyoruz. Sigorta giderlerimiz var, bu ticaret eskisi gibi değil.
    
     -Sobalı evler yerine kaloriferli evler-
    
     Bingöl Esnaf Odası Başkanı Yılmaz Çapak ise odun satışlarının düşmesinin sadece mevsimin iyi geçmesine bağlı olmadığını kentsel dönüşüm kapsamında sobalı evlerin yıktırılarak yerine kaloriferli evlerin yapılması ve kömür dağıtımının da odun satışlarını olumsuz yönde etkilediğini bildirdi.
     Oduncuların bir odasının bulunmadığını bu nedenle satış miktarlarını net olarak vermelerinin mümkün olmadığını anlatan Çapak, şöyle dedi:
     Isıtma ve pişirme amaçlı yılda 15 bin ton odun üretiliyor. Sobalı evlerde ısıtma amaçlı kullanılırken fırınlarda ise ekmek pişirmek için kullanılıyor. Fırınlarda genelde meyve ve söğüt ağaçları kullanılıyor. Ayrıca Bingölde üretilen odunların bir kısmı Elazığ ve Malatyaya gönderiliyor. Geçen yıl üretilen 15 bin ton odunun tamamı satıldı, bu yıl ise yüzde 30u elde kaldı. Odunların satılmamasının en büyük etkenlerinden biri kış mevsiminin iyi geçmesi ilk olarak akla geliyor. Ancak bunun başka etkenleri de var. Mesela kentsel dönüşüm alanında 548 sobalı daire yıktırıldı. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından dağıtılan kömürün de odun satışlarını olumsuz yönde etkilediğine inanıyoruz. Odun tüketiminin azalması bir gerçektir. Ormancılarımızın bu gerçeği göz önüne alarak odun üretme miktarını düşürmesi gerekiyor.
    
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Havalar iyi gidince odunlar elde kaldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER