Hayvanat bahçesi sakinlerine klima konforu

Hayvanat bahçesi sakinlerine klima konforu -Türkiyede en fazla hayvan ve bitki çeşitliliğine sahip Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkındaki hayvanlar, klimalı ve özel ısıtıcılı kafeslerinde yaşadıkları bölgenin ikl


KOCAELİ (A.A) - Türkiyede en fazla hayvan ve bitki çeşitliliğine sahip Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkındaki hayvanlar, klimalı ve özel ısıtıcılı kafeslerinde yaşadıkları bölgenin iklim koşullarına göre barındırılıyor.
     Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği (EAZA) üyesi Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkında görevli Veteriner Hekim Cenk Korugan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayvanlar için yazlık ve kışlık bölümler bulunduğunu belirterek, güneşli günlerde hayvanların yazlık bölüme alındığını, kışlık bölümlerin ise doğalgazla çalışan klimalar ve kırmızı ışık yayan özel ısıtıcılarla ısıtılarak, hayvanların yaşadıkları bölgenin iklim koşullarının yaratılmaya çalışıldığını söyledi.
     Güney Amerika, Madagaskar ve Afrika Bölgesi, Sürüngenler Evi gibi bölümlerin daha fazla ısıtılmasına ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Korugan, bazı hayvanların yaşam alanlarının 22 derecenin altına düşmemesine özen gösterdiklerini kaydetti.
     Korugan, hayvanların kış bakımının daha zor olduğunu dile getirerek, Çünkü hayvanları genellikle kapalı kafeslerinde tutuyoruz. Bazı hayvanların yaşam alanları 22 derece olmak zorunda. Bu ziyaretçilerimiz hayvanları göremiyor demek değildir. Hepsinin kışlıklarında camları var. Ziyaretçilerimiz, yazın gezdikleri gibi, kışın da hayvanlarımızı camların arkasından görebilirler. Hatta bir çoğu yine bahçede. Uygun ortamı sağlamak için hayvanları, doğalgazlı klimalarla ısıtmaya çalışıyoruz. Daha fazla ısı isteyen hayvanların kafeslerinde ısı yayan kırmızı lambalar var. Yılanlar, sürüngenler, bazı küçük maymunlar kırmızı lambaların altında duruyor. Giderlerimiz bu yüzden çok daha fazla oluyor şeklinde konuştu.
     Kış aylarında hayvanat bahçesinin ayrı bir güzelliği olduğuna işaret eden Korugan, Ziyaretçilerimize, şunu tavsiye ediyorum, Hayvanları göremem diye asla gelmemezlik yapmasınlar. Mutlaka kışın daha fazla hayvan göreceklerinden emin olsunlar. Doğa burada kışın da güzel, hem yaz ayları çok sıcak gezmesi zor oluyor şeklinde konuştu.
     Korugan, güneşli, hava sıcaklığının ortalama 17-18 derecenin üzerindeki günlerde tüm hayvanların dışarı çıktığını dile getirdi.
    
     -Yenileme çalışmaları-
    
     Hayvanat bahçesinde 3 yıldır süren bir yenileme çalışması olduğunu vurgulayan Korugan, son olarak Sürüngenler Evi bölgesinin yenilendiğini bildirdi.
     Korugan, bölgeye bir kaç tane daha yılan, varan, kaplumbağa türünün getirileceğini anlatarak, şunları kaydetti:
     Yeni evleri daha profesyonelce dizayn edildi. Onların yaşam şartlarına, ısınmalarına daha uygun hale getirildi. Kum, kabuk, mağara seçimi, arka fonları hayvanların doğal yaşamlarına uygun şekilde düzenlendi. Akvaryum bölümünden giren bir ziyaretçi, dışarıya çıkmadan önümüzdeki günlerde kuşları salacağımız Güney Tropik Bölgeden geçerek, Sürüngenler Evini ziyaret edebiliyor.
     Darıcada 30 dönümlük bir alanda kurulu bulunan Darıca Faruk Yalçın Hayvanlar Alemi ve Botanik Bahçesi, 250ye yakın türde yaklaşık 2 bin 500 hayvana ev sahipliği yapıyor, 500e yakın da botanik çeşidi bulunuyor.
    
     Muhabir: Tahir Turan Eroğlu - Yunus Emre Günaydın
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Hayvanat bahçesi sakinlerine klima konforu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER