Hekimlik yolunda zorlu yolculuk

Hekimlik yolunda zorlu yolculuk -İnsanların doğumundan ölümüne kadar hayatının her anında ihtiyaç duyduğu hekimler, 6 yıllık zorlu bir eğitimin ardından göreve başlıyor -AA ekibi, birinci sınıftan stajyer doktorluğa kadar tıp fak


ANTALYA (A.A) - Güç Gönel - İnsanların doğumundan ölümüne kadar hayatının her anında ihtiyaç duyduğu hekimlerin 6 yıllık zorlu eğitim yolculuğu, AA ekibi tarafından izlendi.
     II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçetin önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşıdaki Tulumbacıbaşı Konağında Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulduğu tarih olan 14 Mart 1827, Türkiyede modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul ediliyor. 14 Martın Tıp Bayramı olarak kutlanmaya başlaması ise Kurtuluş Savaşı yıllarına dayanıyor.
     Tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran önderliğinde toplanan ve dönemin ünlü doktorlarının da destek verdiği tıp öğrencileri, işgal protestosunu 14 Martta başlatarak Tıp Bayramının ilk eylemine imza atıyor. Bursadaki Yıldırım Darüşşifasında ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olan 12 Mayıs, 1929-1937 yılları arasında Tıp Bayramı olarak kutlansa da zamanla bu uygulamadan vazgeçilerek yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oluyor.
     Zamanla haftaya yayılan 14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında hekimler ve sağlık çalışanlarının durumu ele alınıyor, kamuoyunda vatandaşları sağlıklı yaşam konusunda bilinçlendirecek çalışmalara imza atılıyor.
    
     -AA ekibi zorlu tıp eğitimine şahit oldu-
    
     Doğumdan ölüme insan yaşamının bir parçası olan hekimlik mesleğinin zorlu eğitim yolculuğu, AA ekibi tarafından görüntülendi. AA ekibi, amfilerdeki ders anından kadavra başındaki ilk denemelerine, acil serviste zor durumdaki hastalara müdahalelerinden nöbetlerini bitirerek istirahate çekilmelerine kadar geleceğin hekimlerinin 24 saatini görüntüledi.
     Tıp Fakültesi öğrencilerinin 6 yıllık eğitimlerinin ilk üç yılı, temel bilimler, son üç yılı klinik bilimler olarak adlandırılıyor. İlk 2 yılda normal insan vücudunun işleyişi, sonraki yıllarda ise hastalıkların oluşumu ve tedavisi öğretiliyor. Öğrenciler öğrendikleri teorik bilgileri ilk kadavralar üzerinde uygulamaya geçiriyor. Öğrencilere kadavra üzerinde, insanın anatomik yapısı anlatılıyor.
    
     -İç huzuruyla çalışıyoruz-
    
     Türkiyenin ilk yüz ve çift kol nakilleriyle adını dünyaya duyuran Akdeniz Üniversitesinde Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Dinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görevlerini iyi yaptıklarını düşündüklerini dile getirdi. İç huzuruyla geleceğe yönelik çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Dinç, Akdeniz Üniversitesinde gelişmiş teknolojik ürünleri kullanan iyi bir öğretim üyesi kadrosuyla geleceğin hekimlerini yetiştirdiklerini vurguladı.
     Tıp Fakültelerinde 6 yıllık eğitimin ilk iki yılında öğrencilere insan sağlığı ve vücuduyla ilgili teorik bilgilerin anlatıldığını belirten Dinç, şöyle konuştu:
     İlk iki yılda öğrencilere insanın anatomik yapısını, o yapıların işleyiş tarzını, kimyasal hadiseleri anlatıyoruz. 3üncü sınıfta bu fonksiyonların birbiriyle armoni içinde çalışmamasından doğan hastalık halleri dediğimiz durumları öğrencilere vermeye çalışıyoruz. 4 ve 5. sınıflarda öğrenci pratik dönemine başlıyor ve hastayla karşılaşıyor. Hekimlik sanatına çıkmadan önce hekimliğin ön denemesi dediğimiz intern döneminden sonra öğrenciler mezun oluyor.
     Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesinde 328 akademik personelin görev yaptığını, 400e yakın uzman, doktora öğrencisi ve asistanın da akademik personele yardımcı olduğunu ifade eden Dinç, öğrenci sayısının ise bin 57 olduğunu bildirdi. Dinç, Öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı 3,2. Bu rakamla Avrupa standartlarında bir eğitim sistemini yakalamış oluyoruz dedi.
     Dinç, geçen günlerde hizmete giren simülasyon laboratuvarında da öğrencilere hastadan önce maketler üzerinde teorik bilgilerini uygulamaya geçirme şansı verdiklerine değindi. Türkiyenin en gelişmiş laboratuvarlarından birisine sahip olduklarının altını çizen Dinç, Öğrenci artık insana dokunmadan, bilgilerini bu robotik maketlerle test edebilir, eksiklerini görebilir, doğru tanıyı koyabilir, koyduktan sonra da doğru tedavi yapmasını öğrenebilir diye konuştu.
    
     -Doktorluk kutsal bir meslek-
    
     Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi ikinci sınıf öğrencisi Armağan Sağır da Antalyada eğitim aldığı için kendisini şanslı saydığını dile getirdi. İyi bir üniversitenin en iyi bölümündeyim diyen Sağır, Akdeniz Üniversitesinde iyi şartlarda eğitim aldıklarını vurguladı.
     Sağır, 6 yıllık eğitimlerinin ardından mezun olarak mesleğe atılacaklarını anımsatarak, Bence doktorluk kutsal bir meslek. İnsanlara yardım etmek istiyorum dedi.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Hekimlik yolunda zorlu yolculuk Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER