Heraklia Antik Kenti ziyaretçilerini bekliyor

Heraklia Antik Kenti ziyaretçilerini bekliyor -Tekirdağ Müze Müdürü Öztürk: Heraklia Antik Kentini, Tekirdağın gezilebilir ilk ören yeri olarak hizmete sunacağız (Fotoğraflı - Görüntülü)


TEKİRDAĞ (A.A) - Ergin Akgün - Tekirdağ Müze Müdürü Önder Öztürk, Marmara Ereğlisi ilçesindeki Heraklia Antik Kentini, Tekirdağın gezilebilir ilk ören yeri olarak ziyaretçilerin hizmetine sunacaklarını bildirdi.
     Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Marmaraereğlisi ilçesindeki Heraklia Antik Kentinin 6 yıldır sürdürülen kazıların ardından kültür turizmindeki yerini almaya hazır hale getirildiğini belirterek, 2006 yılında başlattıkları kazı çalışmalarının bu yıl sonlandırıldığını kaydetti.
     Yaklaşık 2 dekar üzerine kurulu antik kentin tüm mekanlarının ortaya çıkarıldığını anlatan Öztürk, öncelikle kazı alanındaki mülkiyet sorununu çözdüklerini ve bakanlık olarak bu alanı kamulaştırdıklarını ifade etti.
     Kazı alanının bir ören yeri olarak değerlendirilmesi için uzun süre çalıştıklarını dile getiren Öztürk, 500 metrekarelik bir taban mozaiğinin temizlenmesi, restorasyonu ve konservasyonunu gerçekleştirdiklerini kaydetti.
     Öztürk, kazı alanındaki çalışmalar kapsamında ayrıca, ana mekana gömülü 300 mezarı kaldırdıklarını belirterek, Bunların antropolojik incelemelerine başladık ve alanın mezarlık olarak yapılmasından dolayı buraya inşa edilen bir şapelde de restorasyonlarımızı tamamladık diye konuştu.
     Öztürk, bütün çalışmaların sonunda Heraklia Antik Kentini ören yeri olarak kullanma aşamasına geldiklerini ifade ederek, Tekirdağın gezilebilir ilk ören yeri olarak hizmete açacaklarını kaydetti.
    
     -Bazilikanın üstünü örtüyle kapatacağız-
    
     Kazısı yapılan bazilika planlı kilisede, 500 metrekareden fazla mozaik bulunduğunu ve tabanı mozaiklerle kaplı büyük bazilikanın etrafının açıldığını anlatan Öztürk, mozaiklerde dinsel anlamlar içeren hayvan ve bitki motiflerinin yer aldığını bildirdi.
     Öztürk, bazilikanın 5 metre kuzeyinde bulunan Theodosius döneminde yapılmış şehir surlarının da bazilika ile irtibatını belirlemek amacıyla bu kısmında bir temizleme çalışması yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:
     Bazilikanın üstünü, yeni yılda örtüyle kapatacağız. Tüm çalışmalar neticesinde şu anda proje aşamasına geldik. Tekirdağ İl Özel İdaresinde projenin ihaleye çıkma süreci başladı. Bazilikanın, müdahale edilebilir yerlerinde sağlamlaştırma çalışmaları ve çevre düzenlemeleri yapacağız. Burayı, Tekirdağın gezilebilir ilk ören yeri olarak hizmete sunacağız.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Heraklia Antik Kenti ziyaretçilerini bekliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER