Hopa olayları davası

Hopa olayları davası -14 sanığın ifadesinin alındığı duruşmaya yarın devam edilecek -Sanıklardan DEKAP Şube Başkanı Ustabaş: Olaylarda ölen emekli öğretmen Metin Lokumcu polisin gaz bombasından ve göz yaşartıcı gazlarından


ARTVİN (A.A) - AK Partinin Hopa mitingi öncesi ve sonrasında yaşanan olaylara ilişkin 60 sanığın yargılandığı davanın duruşmasında 14 sanığın ifadesi alındı.
     Hopa Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmada verilen öğle arasının ardından ifadesi alınan tutuksuz sanıklardan Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Şube Başkanı Kamil Ustabaş, 31 Mayıs 2011de yaşanan olaylar öncesi HESler ve hükümetin çay politikalarını eleştirmek için basın açıklaması yapmak amacıyla Hopa Meydanına geldiklerini söyledi.
     Basın açıklaması yapacaklarının emniyet tarafından bilinmesine rağmen daha açıklama yapmadan müdahaleyle karşılaştıklarını anlatan Ustabaş, ilçenin giriş çıkışını kapatan polislerin insanların kaçışını engelleyerek tazyikli su, gaz bombası ve göz yaşartıcı gazlarla müdahale ettiğini ifade etti.
     Ustabaş, olaylarda emekli öğretmen Metin Lokumcunun hayatını kaybettiğini söyleyerek, Lokumcu polisin göz bombasından ve göz yaşartıcı gazlarından etkilenip hastaneye kaldırılmış ve vefat etmiştir. Kendisini lisedeki öğrencilik yıllarımdan tanıyorum. Aynı zamanda Kemalpaşa Dereleri Koruma Platformu üyesidir dedi.
     Lokumcunun gazdan etkilenip hastaneye kaldırılma sürecini ise görmediğini dile getiren Ustabaş, hakkındaki suçlamaları reddetti.
     Sanıklardan Halkevleri Doğu Karadeniz Bölge Temsilcisi ve DEKAP Yönetim Kurulu Üyesi Taylan Kaya da demokratik ve anayasal hakları olan basın açıklaması yapmak için Hopa Meydanında bir araya geldiklerini ifade ederek, henüz basın açıklaması yapmayan ve horon oynayan gruba polisin orantısız güç kullanarak müdahale ettiğini anlattı.
     Hopadaki şiddetin kaynağının polis olduğunu öne süren Kaya, ölen Lokumcunun da Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın mitinginden yaklaşık 2 saat önce hayatını kaybettiğini söyledi.
     Kaya, HESlere tepki göstererek, Su Hopa halkı için çok önemlidir. Türkiyede tüm HESler hayata geçirilince elde edilecek enerji yüzde 3 ile yüzde 7 arasındadır. Türkiyede kaçak elektrik kullanımının önüne geçilse elde edilecek enerji ise yüzde 11 ile yüzde 17dir. Hopa halkı su konusunda çok hassastır. Bu olaylardan sonra Hopada HES yapacak şirket kötü olaylara sebep olmamak için HES projesinden vazgeçmiştir dedi.
     Hiçbir polis memuruna taş atarak direnmediğini, kamu malına da zarar vermediğini sadece demokratik hakkını kullandığını anlatan Kaya, beraatini talep etti.
     Savunmalarını yapan diğer sanıklarda beraatlerini istedi.
     Sabah saat 09.00da başlayıp 19.30a kadar süren duruşmada 14 sanığın ifadesini alan mahkeme, diğer sanıkların ifadesinin alınması amacıyla duruşmayı yarına erteledi.
    
     Muhabir: Tuncay Bekar
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Hopa olayları davası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER