Hopa olayları davası

Hopa olayları davası -AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Hopa mitingi öncesi ve sonrasında yaşanan olaylara ilişkin 60 sanığın yargılandığı davanın 2. duruşmasına başlandı -Sanık Kalkan: İddianameyi


ARTVİN (A.A) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Hopa mitingi öncesi ve sonrasında yaşanan olaylara ilişkin 60 sanığın yargılandığı davanın 2. duruşmasına başlandı.
     Hopa Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın bugünkü duruşmasına, tutuksuz yargılanan 25 sanık ile avukatları katıldı. Duruşmayı bazı sanık yakınları da izledi.
     Dünkü duruşmada 14 sanığın ifadesini alan mahkeme, bugünkü duruşmada da dün ifadesi alınamayan sanıkların ifadesi almaya başladı.
     İfadesi alınan sanıklardan Erdal Türker, ÖDP üyesi olduğunu belirterek, 31 Mayıs 2011 günü, HESler ve hükümetin çay politikalarını eleştirmek adına yapılacak olan basın açıklamasına katılmak için Hopa Meydanına gittiğini söyledi.
     Basın açıklaması yapılmadan polisin gruba müdahale ettiğini söyleyen Türker, Herhangi bir kanunsuz eylemim olmamıştır. Suçlamaları kabul etmiyorum. Beraatımı istiyorum dedi.
     Sanık Şevki Kalkan ise Hopada 33 yıl önce öğretmen Vural Uralın öldürüldüğünü, bu olayın ardından Hopada yine öğretmen olan Metin Lokumcunun öldürüldüğünü iddia ederek, İddianamenin tamamını reddediyorum. Bu iddialara cevap vermek istemiyorum. Bu devletin hiçbir kurumuna, yasasına güvenmiyorum. Onların muktedirlerin ihtiyaçlarına cevap verdiğini düşünüyorum diye konuştu.
     31 Mayısta Hopa halkına düşmanca davranıldığını ileri süren Kalkan, Politik görüşlerim sebebiyle hakkımda hazırlanan iddianameyi tümden reddediyorum. Bu dava siyasi bir davadır. İddianameyi kabul etmediğim için suçlamalara cevap vermeyi zul kabul ediyorum ifadelerini kullandı.
     Kalkan daha sonra savunma yapmayarak hakkındaki suçlamalara yanıt vermedi.
     Bu arada hakim sanıkların, iddianamenin çerçevesi dışına çıkmaması gerektiğini belirterek, ifadesi alınamayan diğer sanıkların ifadesine almaya başladı.
     Duruşma, sanıkların ifadesinin alınmasıyla devam ediyor.
    
     -Davanın geçmişi-
    
     Hopa Asliye Ceza Mahkemesinde, 12 Haziran 2011deki seçim sürecinde AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın 31 Mayıs 2011de Hopa mitingi öncesi ve sonrasında yaşanan olaylara ilişkin 51 sanığa Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet etme, kamu görevlisine görevini yaptırmamak için direnme, yaralama ve kamu malına zarar verme suçlarından dava açılmıştı.
     Erdoğanın otobüsündeki Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığında görevli polis memuru Servet Erkan, Başkomiser Başaran Şanlı ve bazı polislerin de aralarında bulunduğu 29 kişinin mağdur sıfatıyla yer aldığı söz konusu davanın dışında aynı olaylarla ilgili, aynı mahkemede 9 kişi hakkında benzer suçlardan başka bir dava açılmıştı.
     Her iki davanın, aralarında hukuki ve fiili bağ bulunduğu için mahkemece birleştirilmesinin ardından sanıklar dün ilk kez hakim karşısına çıkmıştı.
    
     Muhabir: Tuncay Bekar
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Hopa olayları davası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER