Hurda araç parçalarını sanat eserine dönüştürüyor

Hurda araç parçalarını sanat eserine dönüştürüyor -FÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü öğretim görevlisi Rüchan Keçecinin, hurda otomobil, kamyon gibi araç parçalarından yaptığı metal heykeller, büyük beğeni topluyor


ELAZIĞ (A.A) - İsmail Şen - Fırat Üniversitesi (FÜ) Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü öğretim görevlisi Rüchan Keçecinin, hurda otomobil, kamyon gibi araç parçalarından yaptığı metal heykeller büyük beğeni topluyor.
     Fakültedeki atölyesinde çalışmalarını sürdüren Keçeci, hurda otomobil parçalarını doğal hallerinde kullanarak kaynak makinesi, ispiral gibi el aletleri yardımıyla Sekiz köşe şapkalı Gakgoş, Nasrettin Hocanın eşeği, Yeniçeri askeri, amazon kadınlar, terminatörler, uzay arabası gibi metal heykeller yaptı. Keçeci, farklı bir sanatı icra etmenin heyecanını yaşıyor.
     Rüchan Keçeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hurda araç parçalarını kullanarak metalden heykel yapma fikrinin kendisinde yıllar önce oluştuğunu ancak bunu gerçekleştirme cesaretini uzun zaman kendinde bulamadığını söyledi.
     Yedi yıl önce, oturduğu evin bahçesine arabasını alabilmek için bahçe kapısını genişlettiğini anımsatan Keçeci, kaynak makinesi ve ispiralle demirden bir kapı yapmasıyla kendisinde bu cesareti bulduğunu ve düşüncesini hayata geçirmeye karar verdiğini bildirdi.
     Heykellerinde araç parçaları dışında hurda metalleri de kullandığını ifade eden Keçeci, şunları aktardı:
     6-7 yıldan bu yana atık malzemelere gönül verdim. Atık malzemelerden özellikle araç hurdalarını, otomobil hurdalarını değerlendirerek farklı tarzlarda değişik, ilginç heykeller yapmaya başladım. Yapmış olduğum tasarımlarda genellikle otomobil parçalarının dişlilerini, çarklarını ön plana çıkararak farklı hareketleri, mekanizmaları kullanmaya çalışıyorum. Kullandığım tasarımlarda en çok dikkat ettiğim özelliklerden bir tanesi de metalin daha doğrusu malzemenin kendi doğallığını korumaktır.
     Keçeci, yapımında kas gücü ve ustalık gerektiren heykellerinin görenler tarafından büyük bir hayranlık ve ilgiyle karşılandığını ve bundan mutluluk ve gurur duyduğunu kaydetti.
    
     -Balak Gazi heykeli-
    
     İcra ettiği sanattan herhangi bir maddi beklentisinin olmadığını, en büyük hedefinin çalışmalarını dünyaya tanıtmak olduğunu dile getiren Keçeci, İlimizde Çayda Çıra ve Balak (Belek) Gazi kavramları önemli yer tutan sembollerden. Özellikle Balak Gazi heykeliyle ilgili çok ilginç tasarımlarım mevcut. İlimizin Harput mevkisinde yaklaşık 15 metre civarında büyük bir tasarım düşünüyorum. İnşallah bunu da ileriki zamanlarda destekler bulursam gerçekleştirmeyi düşünüyorum diye konuştu.
     Sponsor bulduğu taktirde, ağırlıklı olarak otomobil parçalarını kullanıp Balak Gazi heykelini gerçekleştirebileceğini belirten Keçeci, Atatürk ve Recep Tayyip Erdoğanın da bu tarz heykellerini yapma fikrinin bulunduğunu kaydetti.
     Rüchan Keçeci ayrıca, tuval üzerine heykel denemesinin olduğunu, bunun da bir ilk olduğunu dile getirdi. Tuvalin taşıma kapasitesinin düşük olmasından ötürü plastik malzemeler de kullandığını aktaran Keçeci, farklı fikirlere açık olduğunu sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Hurda araç parçalarını sanat eserine dönüştürüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER