Hurda metaller, sanat eserine dönüştürüldü

Hurda metaller, sanat eserine dönüştürüldü -Antalyada bir heykeltraş tarafından eğitim verilen sanayi esnafı, hurda metalleri kullanarak heykel yaptı -Ekzantirik mili, buji, LPG tankları, piston gibi hurda metallerle yapılan ahtapot


ANTALYA (A.A) - Antalyada bir heykeltıraş tarafından eğitim verilen sanayi esnafı, hurda metalleri kullanarak heykel yaptı.
     Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşleri Dairesi Başkanlığı ile Akdeniz Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanlığı işbirliğiyle, atık metallerin heykel yapımında kullanılmasını sağlamak ve sanayi çalışanlarını bu konuda teşvik etmek amacıyla Atık Malzeme ile Heykel Tasarım ve Uygulama Atölyesi kuruldu.
     Atölyede çalışmak için başvuran 11 sanayi ustasına heykeltıraş Ayhan Kayapınar tarafından bir ay süreyle eğitim verildi. Sanayi çalışanları, Akdeniz Sanayi Kültür Merkezinde aldıkları eğitim ile atık metallerin heykel yapımında nasıl kullanıldığını öğrendi. Heykellerin tasarım ve uygulama aşamaları da yaklaşık bir ay sürdü.
     Kullanılamayacak durumdaki hurda, otomobil parçası, metal atıkları, estetik ve plastik değerler gözetilerek ustaların ellerinde sanat eserine dönüştü. Heykellerde hurda otobüs mafsalları bacak, ekzantirik mili gövde, bujiler burun, LPG tankları gövde, pistonlar kol, krank kolları el ve ayak oldu.
     Ustalar tarafından yapılan birbirinden ilginç 10 heykel, Akdeniz Sanayi Sitesi Parkında oluşturulan Atık Malzeme Heykelleri Açıkhava Galerisine konuldu. Ahtapot, dinozor, boğa, robot, çember çeviren çocuk ve zürafa gibi birbirinden ilginç heykeller, görenlerin ilgisini çekiyor.
     Heykeller, burada 13 Haziran Çarşamba gününe kadar sergilenecek.
    
     -Sanatın sanayiye de yayılması beni gururlandırıyor-
    
     Açık hava galerisini inceleyen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, sanayi esnafının sanatsal etkinliklere ilgi duymasının ve ne kadar yetenekli olduklarını göstermesinin çok güzel olduğunu belirterek, projenin Türkiyede ilk olduğunu söyledi.
     Antalyanın kültür ve sanatla çok iyi buluşan bir şehir olduğunu ifade eden Akaydın, Bunun sanayiye de yayılması beni gururlandırıyor. Heykeller çok güzel olmuş. Harika tasarımlar var. Sanayi atıkları kullanılarak çok özgün eserler üretilmiş. Turistlerin buraya gelip bu heykelleri görmesi çok güzel olur dedi.
     Belediye Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Adem Akyürek de projeyle atık metallerin sanat eserine dönüştürerek yeniden kullanıma kazandırıldığını ifade etti.
     Proje sanayi çalışanlarına kendilerini ifade etme fırsatı sunduklarını, Akdeniz Sanayi Sitesi Parkını bu heykellerle açıkhava galerisini çevirdiklerini dile getiren Akyürek, heykel sergisinin turizmde bir destinasyon noktası olmasını hedeflediklerini kaydetti.
    
     -Yağ varili, kaporta saçından zürafa heykeli-
    
     Akdeniz Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Mehmet Öztürk ise projede kendisinin de zürafa heykeli yaptığını anlatarak, Bugüne kadar sadece belgesellerde izleme fırsatı bulduğum zürafayı heykelleştirmek istedim. Gövdesinde yağ varili ve kaporta saçı, ayaklarda mafsal ile bilye kullandım. Heykeli yaklaşık 150 kilo hurda malzeme ile yaptım diye konuştu.
     Projeye katılan Kemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bolat Ünsal da dinozor ve ahtapot heykelleri oğlu ile yaptıklarını belirterek, heykellerin kendi düşüncesi olduğunu söyledi.
     Heykelleri 3 haftada tamamladıklarını kaydeden Ünsal, Ahtapotta atık boru, hurda saç ve fren diski, dinozorda da hurda saç, kramayer dişlisi, fren balatası, direksiyon kolu ve helezon yaylar kullandım dedi.
     Sanayinin Asimosu adını verdiği robot heykeli yapan motor ustası Bekir Öner, projede yer almaktan büyük keyif aldığını vurgulayarak, robot heykelinin gövdesini ekzantirik mili, kollarını otobüs piston kolları, başını silindir kapağı, piston, supap yaylarından yaptığını anlattı.
    
     Muhabir: Süleyman Elçin
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Hurda metaller, sanat eserine dönüştürüldü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER