İç sularda güneş balığı tehdidi

İç sularda güneş balığı tehdidi -Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sarı: -İç sularda hızla yayılan güneş balığı, yerli balık türlerine zarar veriyor -Bilinçsiz yapılan balıklandırma çalışmaları nedeni


UŞAK (A.A) - Soner Kılınç - Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Musa Sarı, Trakya, Batı ve Orta Anadoludaki iç sularda hızla yayılmaya başlayan güneş balığının yerli balık türlerini tehdit ettiğini söyledi.
     Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iç sulardaki ekonomik değeri yüksek yerli balıkların istilacı balık türlerinin tehdidi altında olduğunu belirtti.
     Bazı egzotik balık türlerinin Avrupa üzerinden Meriç nehri ile Trakyaya giriş yaptığını, buradan da zamanla bilinçsiz balıklandırma çalışmaları nedeniyle Anadoludaki iç sulara yayıldığını ifade eden Sarı, son iki yıldır Trakya başta olmak üzere Batı ve Orta Anadoludaki iç sularda görülmeye başlayan güneş balığının yerli balık türleri için tehdit oluşturduğunu dile getirdi.
     Prof. Dr. Sarı, şöyle konuştu:
     İsrail Sazanı diye adlandırılan Carrasius türü istilacı balığın ardından iç sularımızda görülen güneş balığı yerli balık türlerini tehdit ediyor. Bu balıklar çok sık üredikleri için yaşam bölgelerinde kısa sürede baskın ırk oluyor. Özellikle baraj göletlerinde rastladığımız bu balığın ekonomik değeri yok. Et kalitesi sıfır. Aydın Geyik Barajı, Uşak Mesudiye, Alahabalı ve Yenice Göletlerinde bu balıklara rastladık. Bunun dışında Trakya başta olmak üzere pek çok gölette bu balık görülüyor. Şu bir gerçek, bilinçsizce yapılan balıklandırmalar yerli balıklarımızı olumsuz etkiliyor.
    
     -Güzel görüntüsüne aldanmamak lazım-
    
     Olta Balıkçılığı Federasyonu Başkanı İsmail Atalay ise güneş balığının özellikle Ege Bölgesindeki göletlerde hızla yayıldığına dikkati çekti.
     Egzotik balık türlerinin hızla yayıldığını, yerli balık türlerinin bilinçsiz avlanma ve istilacı balık türleri nedeniyle tehdit altında olduğunu vurgulayan Atalay, şunları kaydetti:
     Türkçe adı güneş balığı olan Lepomis Gibbosus balığını gören çok sayıda balıkçı arkadaşımız bizi arayarak bilgi verdi. Vücudu disk şeklinde ve yanlardan basık olan, ağzı yukarıya dönük, gelişmiş dudaklara sahip vücudu tamamen pullarla örtülü bu balığın dış görünüşü çok güzel. Maksimum boyları 17-22 santimetreye kadar olan bu balık büyüyene kadar otcul beslenirken, büyüdükten sonra tamamen etcil beslenmeye dönüyor. Vatandaşlar güzel görüntüsüne aldanıp bu balığı bir yerden başka bir yere kesinlikle taşımamalı. Durgun, sığ, soğuk veya ılık ve bol oksijenli suları tercih eden bu balık türü en çok sığ göllerde ve barajlarda veya daha büyük göllerin bol otlu veya sazlık kesimlerinde bulunuyor. Küçük balıklarla beslenen bu balık, bulundukları alanlarda yerli balıkların yavrularına zarar verir. Güneş balığının yayılım bölgelerinin belirlenmesi için bilimsel çalışma yapılmalı.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber İç sularda güneş balığı tehdidi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER