İki kadın çapraz böbrek nakliyle eşlerini

İki kadın çapraz böbrek nakliyle eşlerini hayata bağladı -Bursada, böbrek hastası eşlerine organlarını vermek isteyen, ancak kan grupları uymadığı için bunu gerçekleştiremeyen iki kadın, çapraz böbrek nakliyle birbirlerinin eşler


BURSA (A.A) - Bursada, böbrek hastası eşlerine organlarını vermek isteyen, ancak kan grupları uymadığı için bunu gerçekleştiremeyen iki kadın, çapraz böbrek nakliyle birbirlerinin eşlerini hayata bağladı.
     Böbrek hastası eşi Ramazan Akçaya böbreğini vermek isteyen Ayşe Akçay (45) ile aynı durumdaki eşi Yusuf Ulusoya böbreğini vermek isteyen Safiye Ulusoy (62), eşleriyle kan grupları uymadığı için böbreklerini veremeyeceklerini öğrendi. Aynı özel hastanede tedavi gören iki kişi, hastanede oluşturulan alıcı-verici havuzu sayesinde çapraz nakil operasyonu yapılarak, hayata tutundu.
     Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Oktay, düzenlediği basın toplantısında, aslında kadavradan sağlanması gereken böbrek kaynağının, bağışın yetersiz olması dolayısıyla ağırlıklı olarak canlı vericili şekilde yürütüldüğünü söyledi.
     Canlı vericisi olsa bile doku grupları ve kan gruplarının uymaması dolayısıyla vericilerin istedikleri kişilere böbreğini veremediğini belirten Oktay, şunları kaydetti:
     Bu problemi çözmek için biz, bir alıcı-verici havuzu oluşturduk. Hastanın vericisi var, ama alamıyor, doku grubu ve kan grubu problemi dolayısıyla. Bir başkası da aynı durumda. Bunlar, vericilerini yasal şartlar altında değiştiriyorlar. Birinci hastanın vericisinin böbreğini, ikinci hastaya takmak ve çapraz şekilde ikinciyi yapmak suretiyle organ nakli gerçekleştiriyoruz. Bunun adı, çapraz nakil. Bursada bunu ilk kez uyguluyoruz. Tabii çok sık yapılan bir iş değil. Bir organizasyon gerekiyor. Bir sürü çift oluşturup, bunlar arasındaki uyumu sağlamak lazım. Tabii gönüllülük esasına dayanan bir şey. Bu organizasyon da böyle bir şey oldu. İşin tesadüfü, iki hanım eş, çapraz olarak hanım arkadaşların eşlerine, yani kocalarına böbreğini verdi. Biraz da tesadüfi, hoş bir durum oldu. Sonuçlar da gayet iyi. Her iki böbrek de çalışıyor. Hastaların sağlık durumlarında da bir problem yok.
    
     -Böbreğimi seve seve verdim
    
     Eşine vermek istediği böbreği kan grubu uyuşmazlığı nedeniyle veremeyen, fakat bir diğer böbrek hastası Ramazan Akçaya böbreğini vererek onu hayata bağlayan Safiye Ulusoy, hastaneye bir arkadaşlarının tavsiyesiyle geldiklerini belirtti.
     Bir kardeşin, ağabeyine böbreğini verdiğini duyduğunu dile getiren Safiye Ulusoy, (Ben de eşime verebilirim) dedim. İstanbula gittik, kalp sorunu çıktı. Tedaviye ara verdik. Sonra Bursaya geldik. Burada kalpten tedavi oldu. Sonra da ameliyat oldu. Bizim kan uyuşmazlığımız varmış. Doktorlar dediler ki; kanlarınızın uyduğu başka biri var, ameliyat olur musunuz- Biz de oluruz dedik. Karşı taraf da kabul etti, Allah razı olsun. Bu, çok büyük bir mutluluk, güzel bir duygu dedi.
     Safiye Ulusoyun eşi Yusuf Ulusoy da 3 seneden beri diyalize girdiğini belirterek, şöyle konuştu:
     Allah razı olsun hanımım o zor günden beri fedakarlık yapmak istedi. Biz, razı gelmedik. Tekrar müracaatlarımız oldu, kadavra için buraya. Bir yandan da böyle bir şey çıktı. Hastane de bunları uygun gördü. Karşılıklı çapraz nakil yapıldı. Çok büyük fedakarlıklar yaptılar, Allah onlardan razı olsun. Sağlığım da iyi hamd olsun. Kolay bir şey değil bu. Kendi canını bizim için feda eden bir kişiye ne denir- Biz, bunu çekiyorduk. Bizim acımıza ortak oldular.
     Böbreğini, eşi Ramazan Akçay ile kan grupları uymadığı için Yusuf Ulusoya veren Ayşe Akçay da böbreğini seve seve verdiğini söyledi. Eşim rahatsız oldukça karşı tarafta ben de rahatsız oluyordum diyen Akçay, şöyle devam etti:
     Ben eşime sana seve seve böbreğimi veririm, yeter ki sağlığına kavuş dedim. O da sen vermeyecektin, ikimiz de yarım olmayacaktık dedi. Olsun, yapabileceğimiz bir şey yok dedim. İkimiz de ağır taşıyamayız, sobaya kova koyamayız dedi eşim. Ben de yine olsun, yapabileceğimiz kadar yaparız, sen iyileş, gerisi önemli değil dedim. Onun için de böbreğimi seve seve verdim.
     Üç çocuk sahibi Ramazan Akçay da eskisinden iyi olduğunu ifade ederek, Eşimden Allah razı olsun. Beni yeniden dünyaya getirdi. Ben yaşayamıyordum. 2 seneden beri bu hastalığı çekiyordum. Bundan sonra, hanım düzeltecek bizi. El ele, beraber, ikimiz yaşayalım dedi, böbreğini verdi bana diye konuştu.
    
     Muhabir: Büşra Nur Özcan / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Ömer Erim Baştimar
<< Önceki Haber İki kadın çapraz böbrek nakliyle eşlerini Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER