Ilısu Barajı alanındaki arkeolojik kurtarma kazıları

Ilısu Barajı alanındaki arkeolojik kurtarma kazıları -Batmanda devam eden Koriki Höyüğü kazısında Helenistik ve Part dönemlerine ait mezarlar ve çanak çömlek ortaya çıkarıldı -Kazı Başkanı Yrd. Doç. Genç: Yassı taşlardan inşa edi


BATMAN (A.A) - Batmanda Köriki Höyüğündeki kazılarda Helenistik ve Part dönemlerine ait mezarlar, ocak ve çanak çömlek ortaya çıkarıldı.
     Kazı Başkanı Yrd. Doç. Elif Genç, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ilısu Baraj Projesi HES kurtarma kazıları kapsamında Batman merkeze bağlı Oymataş köyü Koriki Höyüğünde 3 yıl önce başlatılan kurtarma kazılarının bu yılki bölümünün başladığını söyledi.
     Batman Müze Müdürlüğü başkanlığında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Kurulunun izni ve DSİ Genel Müdürlüğünün desteğiyle yapılan kazıda 90 işçinin çalıştığını belirten Genç, dördüncü yılına giren kazı çalışmalarında idari yapısı önemli bir yerleşim alanı ile bir mezarlık ortaya çıkarttıklarını, buluntuların Helenistik ve Part dönemlerine ait olduğunu bildirdi.
     Genç, günlük hayatta kullanılan eşyalar olan çanak çömlek ve tespit edilen diğer parçaları restorasyon çalışmalarıyla tümleyerek müzeye teslim ettiklerini ifade ederek, şöyle dedi:
     Kazıda; çanak çömlek, tandırlar, ocaklar tespit ettik. Ayrıca mezarlık alanda taştan sanduka mezarlar ortaya çıktı. Bazıları tekli, bazıları ikili olarak gömülü bulduk. Bazı mezarlarda kişiye ait küpe, bilezik ve kolye gibi eşyalar da vardı. Ayrıca 19-20 metre ölçeğinde büyük bir yapıya rastladık. Bu yapının Dicle Nehri ile Batman Çayının birleştiği tepenin tam üstündeki noktada konuşlandırılmış olmasındaki amacın, teorik olarak Batman Çayı ile Dicle Nehrinin ticaret güzergahını kontrol eden bir istasyon, bir kontrol merkezi olarak kullanılmış olabileceğini tahmin ediyoruz. Yapının, milattan önce birinci bin yılın sonlarına Helenistik dönemden sonraki Part dönemine ait olduğunu tahmin ediyoruz.
    
     Muhabir: Yılmaz Ekinci /Meral Özdemir
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Ilısu Barajı alanındaki arkeolojik kurtarma kazıları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER