İnönü Üniversitesinde Akdeniz ve Ege Denizinde

İnönü Üniversitesinde Akdeniz ve Ege Denizinde Münhasır Ekonomik Bölge İlanı Açısından Türk-Yunan Sorunu konulu konferans


MALATYA (A.A) - İnönü Üniversitesinde Akdeniz ve Ege Denizinde Münhasır Ekonomik Bölge İlanı Açısından Türk-Yunan Sorunu konulu konferans düzenlendi.
     Üniversiteden yapılan yazılı açıklamada, Hukuk Fakültesi tarafından Hoca Ahmet Yesevi Salonunda düzenlenen konferansa, Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Muzaffer Sayın, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Yıldırım Kılıçkıran, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İsmail Özdemir ve Prof. Dr. Asım Künkül de katıldı.
     İstanbul Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enver Bozkurt, konferansta, Yunanistan ile Türkiye arasında Ege Denizinde kıta sahanlığı, kara suları gibi birtakım problemler olduğunu belirtti. Akdenizde, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin adada petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri nedeniyle ülkeler arasında yeni bir sorunun daha oluştuğunu ifade eden Bozkurt, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin, kendini, adanın tek sahibi gibi görmesini eleştirdi.
     Ege Denizinde karasularının 12 mile çıkarılmasının savaş sebebi olarak açıklandığını kaydeden Bozkurt, bu alandaki problemlerin çözümü için, eşit uzaklık ilkesiyle adalet ve hakkaniyet gözetilerek karar verilmesi gerektiğini vurguladı.
     Kıbrıs ile Ege Denizinin Türkiyenin stratejik güvenliği ve ekonomik boyutu noktasında büyük öneme haiz alanlar olduğuna işaret eden Bozkurt, sismik araştırmalar neticesinde buralarda çok miktarda doğalgaz ve petrol bulunduğunun tespit edildiğini belirtti. Bozkurt, Türkiye ile Yunanistanın, bu alanları anlaşarak kullanabilmesi halinde, sağlanacak ekonomik kazanımlarla dış ticaret açığının büyük ölçüde kapanacağı ve sorunların çözümünde ilerlemelerin kaydedilmesinin kaçınılmaz olacağını kaydetti.
    
     Muhabir: Tuba Karahan
     Yayıncı: Önder Felek
<< Önceki Haber İnönü Üniversitesinde Akdeniz ve Ege Denizinde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER