Irak ile ticari işbirliği protokolü

Irak ile ticari işbirliği protokolü -TISİAD ve Irak İşadamları Birliği, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha da artırılması için işbirliği protokolü imzaladı


MERSİN (A.A) - Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) ile Irak İşadamları Birliği, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha da artırılması için işbirliği protokolü imzaladı.
     TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç, bir otelde düzenlenen protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ilişkilerin bu protokol ile en somut meyvesini verdiğini söyledi.
     Protokolün dostluk ile ticareti birleştirdiğini anlatan Kılıç, şunları kaydetti:
     Iraklı iş adamları, bizleri çok iyi ağırladı. Türkiyenin en çok ticareti yaptığı Almanyayı koltuğundan etme yolunda Irak önemli adımlar atıyor. Komşu ülkemizin 2012 yılı sonu itibarıyla ülkemizden yaptığı ihracat tutarı 10 milyar doları aşmıştır. Öte yandan Türk lojistik seferinin yarısından fazlası Iraka yapılıyor. Ancak bu ticari ilişkiler din, dil ve ortak tarihsel kültürümüzün olduğu Irak için çok geri kalmış rakamlardır. Kardeşliğimiz düşünüldüğünde bu rakamların daha yukarılarda olması gerekir.
    
     -Iraklı iş adamları, daha fazla ticaret yapmak istiyor-
    
     Irak İşadamları Birliği Erbil Şube Başkanı Shwan Abdülhamid Jawhen ise, Irakın 50 yıldır sömürge altında olduğunu ve Türkiyenin yardımlarını beklediklerini ifade etti.
     Kuzey Irakta, Türkiyeyi kardeş ülke olarak gördüklerini ifade eden Jawhen, şöyle konuştu:
     Ülkemizde başka ülkeleri görmek yerine Türkiyeyi görmek istiyoruz. Kuzey Irakta yaklaşık 750 Türk şirketi bulunuyor. Kuzey Irakta 20 bine yakın Türk vatandaşı var. Türkiye ile 10 milyar dolara yakın bir ihracatımız var. Bunun yüzde 90ı Kuzey Iraka yapılıyor. Bu protokolü imzaladıktan sonra ihracatımızı 20 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Türkiyeden gelen her vatandaş için bizim kapımız açıktır. Biz Türkiyenin de aynı şekilde kapısını bize açmasını istiyoruz. Habur Sınır Kapısında ve İbrahim Halil Sınır Kapısında ticaretle uğraşan insanlar bir sıkışıklık yaşıyor. Ticaret yapan insanlar için ayrı bir kapı olmasını ve zorluk yaşamadan girip çıkabilmelerini istiyoruz.
     Konuşmaların ardından Erbilde otoyol yapım işi yürüten bir firma ile Mersinde faaliyet gösteren Demirağ Grup arasında, çelik viyadük kalıpları üretimi için anlaşma yapıldı.
     Daha sonra, iki ülke iş adamlarının ticaret anlaşmaları ve iş birliği yapmalarını kolaylaştıracak iş birliği protokolü imzalandı.
    
     Muhabir: Mesut İnce / Mustafa Çiftçi
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Irak ile ticari işbirliği protokolü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER