İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu -EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar: Uygulamanın bu kadar hızla hayata geçmesi ve arka arkaya kesilecek para cezaları işverenler için beraberinde bir çok sorunu getirecektir


İZMİR (A.A) - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, çalışma hayatını düzenleyen 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun genel çerçevede iş kazalarını önleyici ve koruyucu bir anlayış ile hazırlandığını ancak uygulamanın bu kadar hızla hayata geçmesi ve arka arkaya kesilecek para cezalarının işverenler için beraberinde bir çok sorunu getireceğini ileri sürdü.
     Yorgancılar yaptığı yazılı açıklamada, İş kazaları ve meslek hastalıklarını gerçekleştikten sonra değil, henüz oluşmadan engellemek son derece doğru bir yaklaşımdır. Ancak uygulamanın bu kadar hızla hayata geçmesi ve arka arkaya kesilecek para cezaları işverenler için beraberinde bir çok sorunu getirecektir ifadelerine yer verdi.
     Açıklamasında söz konusu kanun ve ona bağlı olarak çıkarılan 30 yönetmeliğin, çalışma hayatı ile ilgili önemli düzenlemeleri ve işveren açısından bir an önce uyulması gereken yükümlülükleri beraberinde getirdiğini belirten Yorgancılar, kanunda belirtilen yükümlülüklere uymayan işyerleri hakkında oldukça yüksek para cezalarının söz konusu olduğunu, bu para cezalarına maruz kalmamak için işverenlerin konu hakkında detaylı olarak bilgilendirilmeleri gerektiğini vurguladı.
     Endüstri İlişkileri Çalışma Grubumu tarafından düzenledikleri bilgilendirme toplantılarında konunun en yetkili isimlerini tarafından üyelerini bilgilendirdiklerini ifade eden Yorgancılar, sorunlara ilişkin çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı:
     İşverence iş başlangıcında İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa istinaden verilmesi gereken eğitimler bakanlıkça yetkilendirilmiş kurumlarca ve işçinin kolay ulaşabileceği şekilde sunulmalıdır. İş sağlığı konusunda koruyucu aleti kullanmayan işçi iş kazalarında, sigara içen işçi de meslek hastalıklarında kanun önünde işverenle beraber ortak sorumlu olmalıdır. İşveren veya vekilleri, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili zorunlu eğitime tabi olması hususunda gerekli hukuki düzenleme yapılmalıdır. İşyerinin coğrafi hudutları dışında meydana gelebilecek kazalardan (görevli olmak dışında) işverenin ihmal ve kusuru yoksa işveren sorumlu olmamalıdır. Ayrıca şantiyelerde oluşan iş kazalarında cezai sorumluluk şirket sahibi, yönetim kurulu başkanı veya şirket müdürü yerine şantiye şefinde olmalıdır.
     Özel sağlık merkezi ve hastanelerinde verilen sağlık raporlarının takibi, sorgulanması ve kriterlerinin, Sağlık Bakanlığınca gerçekleştirilmesini sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır. İşyerinde iş güvenliği ile ilgili tüm tedbirler alınmış ve çalışanlara eğitimler verilmiş olmasına rağmen tamamen çalışanın hatasından kaynaklanan kaza durumlarında işverenin sorumluluğu hafifletilmelidir.
    
     Muhabir: Hüseyin Bağış
     yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER