İsimsiz kahramanları, alevlerle mücadeleye hazırlıyorlar

İsimsiz kahramanları, alevlerle mücadeleye hazırlıyorlar -Türkiyenin birçok ilinden gelen itfaiye erleri, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki KOBİTEMde yangın, kaza ve doğal afetlerde yapılması gerekenler konusunda eğitilerek


KOCAELİ (A.A) - Şahin Oktay / İbrahim Aktaş - Türkiyenin birçok ilinden gelen itfaiye erleri, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Kocaeli İtfaiye Eğitim Merkezinde (KOBİTEM) yangın, kaza ve diğer doğal afetlerde yapılması gerekenler konusunda eğitilerek bölgelerine gönderiliyor.
     Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Önleme ve Eğitim Şube Müdürü Bülent Buldu, AA muhabirine KOBİTEMin 2008 yılında kurulduğunu belirterek, kuruluştaki hedeflerinin sanayi kuruluşlarının acil durum ekipleri ve Türkiyedeki itfaiyecilerin eğitimi olduğunu söyledi.
     Herkesin kaçtığı bir olaya koşarak gidip insanların mallarını ve canını kurtarmaya çalıştıklarını, bu anlamda itfaiyeciliğin kutsal sayılabilecek mesleklerden biri olduğunu vurgulayan Buldu, itfaiyecilerin kutsal mesleklerini yerine getirirken olumsuzluklara karşı çok iyi hazırlanmış olmaları gerektiğini kaydetti.
     Buldu, 2010 yılında Türkiye Belediyeler Birliği ile ortaklaşa düzenledikleri eğitim programlarına Türkiyenin farklı illerinden 740 itfaiyecinin katıldığını dile getirerek, bu kapsamda KOBİTEMde 30ar kişilik 22 grubun eğitim gördüğünü ifade etti.
     Türkiyede yaklaşık 27 bin itfaiyeci olduğu düşünüldüğünde eğitimlerin aralıksız devam etmesi gerektiğini anlatan Buldu, özellikle büyük şehirlerde itfaiye eğitim merkezlerinin oluşturulmasının çok önemli olduğunu bildirdi.
    
     -Eğitim programının içeriği-
    
     KOBİTEMe gelen itfaiyecilerin sıkıştırılmış olmasına rağmen 3 hafta eğitim aldıklarını belirten Buldu, Eğitimlerimize kişisel koruma ekipmanlarından başlıyoruz, kapalı ve dumanlı ortamlarda yaralı arama, kapı açma yöntemleri, flashover tehlikesine karşı, enkaz içi arama ve kurtarma, trafik kazalarına müdahale ve yüksek açıdan sedye ve ipler aracılığıyla yaralı indirme eğitimi veriyoruz şeklinde konuştu.
     Buldu, itfaiyecilerin çoğunun KOBİTEMe Anadolunun çeşitli illerinden geldiğine dikkati çekerek, itfaiyecilerin hem eğitim hem de ekipman sıkıntısı çektiğini, eğitimle hem alacakları ekipmanı belirlediklerini hem de ekipmanı kullanma yöntemini öğrendiklerini vurguladı.
     Merkezde 2 sınıf bulunduğunu, teorik bilgileri sınıflarda verdiklerini anlatan Buldu, merkezde yangın organizasyonu yaptıkları bir konteyner, enkaz pisti ve trafik kazaları simülasyonuna sahip olduklarını ifade etti.
    
     -Yabancı itfaiyecilere de eğitim veriliyor-
    
     Buldu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Tataristan, Moğolistan, Moldova ve Türkmenistandan 35 itfaiyeciye eğitim verdiklerine işaret etti.
     KOBİTEMde eğitim alan Salihli Belediyesi İtfaiyesinden Ahmet Altınok ise eğitimlere yanma ve yangının ne olduğunun öğretilmesiyle başladığını dile getirerek, dersler ilerledikçe itfaiyeciliğin basit bir şey olmadığını gördüğünü söyledi.
     Altınok, 7 yıldır itfaiyeci olduğunu ifade ederek, Arkadaşlarımın şevkli bir şekilde göreve gitmeleri benim insanlara yardımcı olma isteğimi geliştirdi fakat bilgim olmadığı için yangına müdahale etmeye korkuyordum ve hep geri planda kalmıştım. Şuan KOBİTEMde aldığım eğitim sayesinde yangının rahat bir şekilde bilgi ve teçhizatla kontrol altına alınabileceğinin farkına vardım şeklinde konuştu.
     KOBİTEMde yangının yanında arama kurtarma ve itfaiyecilerin başına gelmesi muhtemel hadiselerle ilgili bilgi aldıklarını anlatan Altınok, görevlerinin başına dönmek için sabırsızlıkla beklediklerini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber İsimsiz kahramanları, alevlerle mücadeleye hazırlıyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER