İtalyan sporcunun dopingli maddeyi Türkiyeden aldığı

İtalyan sporcunun dopingli maddeyi Türkiyeden aldığı iddiası -Antalya Eczacı Odası Başkanı Zabun: -Schwazerdan bu ilacı hangi eczaneden ve hangi şartlarda aldığının ispatını bekliyoruz -Bu etken maddeli ilaca Antalyada eriştiğ


ANTALYA (A.A) - Güç Gönel - Antalya Eczacı Odası Başkanı Kerem Zabun, Londra Olimpiyatları öncesinde dopingli olduğu belirlenen İtalyan yürüyücü Alex Schwazerin dopingli maddeyi Türkiyeden aldığını açıklamasıyla ilgili, Schwazerdan bu ilacı hangi eczaneden ve hangi şartlarda aldığının ispatını bekliyoruz dedi.
     Atletizmde 50 kilometre yürümenin son olimpiyat şampiyonu ve Londra Olimpiyatları öncesinde yapılan son kontrollerde dopingli çıkan İtalyan yürüyücü Alex Schwazerin, dopingli maddeyi Antalyada bir eczaneden aldığını açıklamasına Antalya Eczacı Odası Başkanı Kerem Zabun tepki gösterdi.
     Zabun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Schwazerin doping olarak aldığını söylediği eritropoeitin (EPO) etken maddeli ilaçların, hemodiyalize giren kronik böbrek hastaları tarafından kullanıldığını bildirdi. Etken maddenin, hemodiyalize giren hastaların kan değerlerini normale çevirmeye yardımcı olduğunu anlatan Zabun, bu ürünleri direkt doping etkisi yaratan ürün gibi değerlendirmenin de yanlış olacağını vurguladı.
     Etken maddenin kan değerlerini normal süreden biraz daha hızlı şekilde normal seviyelere çıkardığını belirten Kerem Zabun, Dolayısıyla bunu doping maddesi olarak değerlendiriyorlar. Bu ürünler doping olarak değerlendirebileceğimiz, normal bir insan kullandığında gücünü olağanüstü noktalara çıkaran ürünler de değil. Kaldı ki her an bulunan ürünler de değil, istek üzerine getirtilirler. Bu ifadeleri açıkçası kabul etmiyoruz diye konuştu.
     Zabun, EPO etken maddeli ilaçların hem Sağlık Bakanlığı hem de Eczacı Odası tarafından sürekli denetlendiğini, eczaneye giriş çıkışının da kayıt altında tutulduğunu bildirdi. Zabun, bu etken maddeli ilaçlara çok kolay ulaşıldığı yönündeki açıklamalarının ise gerçeği yansıtmadığını vurguladı.
     Schwazerın fakir ülkelerdeki bu tür alışverişlerin göze batmadığı yönündeki açıklamalarına da tepki gösteren Zabun, Schwazerdan bu ilacı hangi eczaneden ve hangi şartlarda aldığının ispatını bekliyoruz. Bu etken maddeli ilaca Antalyada eriştiğini söylemiş olması açıkçası bizim için, Antalya için talihsizlik dedi.
    
     -Otel hekimine yazdırdığında alabilir-
    
     Kerem Zabun, reçeteli ilaçların elektronik ortamda kaydının tutulduğunu, ayrıca son 2 yıldır uygulanan İlaç Takip Sistemi sayesinde de ilacın hangi zaman diliminde üreticiden depoya, depodan da eczaneye ulaştığının bilindiğini anlattı. Ürünlerin kare kodu sayesinde ilacın satışa kadarki sürecinin her aşamasının takip edilebildiğine işaret eden Zabun, EPO etken maddeli ilaçların sıralı reçete kapsamında olduğunu da kaydetti.
     Yani bütün eczanelerde her zaman bulamayacağınız, sırayla dağıtılan ürünler diyen Zabun, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Dolayısıyla bu ürünü reçete ile almış olması lazım. Kendisi gidip, (Ben bu ürünü kullanıyorum) diye otel hekimine bile yazdırdığında bu ilacı alabilir. Bunlar bizim kırmızı veya yeşil reçete gibi, direkt izlenmesi tutanaklarda yer alan reçete gruplarından değil. Standart ağrı kesici, antibiyotik alır gibi, beyaz reçete kapsamındaki ürünler. Bir anda kan değerlerini oldukça yukarıya çıkarıyor veya destek veriyor olması, bunun doping maddesi olarak değerlendirildiğini ortaya çıkardı. Aslında böyle bir durum da yok. Sporcunun açıklamalarının ardından Türk Eczacılar Birliğinin de başvurusu olacaktır. Konuyu detaylı olarak araştırıyorlar.
    
     -Schwazerın iddiası-
    
     Londra Olimpiyatları öncesinde dopingli olduğu belirlenen İtalyan yürüyücü Alex Schwazer, İtalyanın Bolzano kentinde dün bir basın toplantısı düzenleyerek, dopingli maddeyi geçen eylül ayında Antalyadaki bir eczaneden aldığını iddia etmişti.
     Schwazer, 2008 Pekin Olimpiyatlarında 3:37:9 saatlik derecesiyle olimpiyat rekoru kırarak altın madalya kazanmıştı.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber İtalyan sporcunun dopingli maddeyi Türkiyeden aldığı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER