İthal bariyer sistemini beğenmedi, yerlisini üretti

İthal bariyer sistemini beğenmedi, yerlisini üretti -Giresunda oto elektrik ustası, kendisine onarılması için getirilen park bariyer sisteminin arızasının tamamen giderilmesi mümkün olmayınca, sistemi geliştirerek yerlisini üretti


GİRESUN (A.A) - Sinan Yıldız - Gültekin Yetgin - Giresunun Bulancak ilçesinde oto elektrik ustası Ömer Kılıç, onarılması için kendisine getirilen belediye araçlarının park alanında kullanılan ithal park bariyer sisteminin arızasının tamamen giderilmesi mümkün olmayınca, sistemi geliştirerek yerlisini üretti.
     Bulancak Sanayi Sitesinde 16 yıldır oto elektrik tamiri yapan ve Giresun Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu (MYO) Elektrik Teknolojileri Bölümü 2. sınıf öğrencisi de olan 26 yaşındaki Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçe belediyesi personelinin kendisine onarılması için ithal park bariyer sistemi getirdiğini söyledi.
     Kılıç, kendisine getirilen İtalyan üretimi sistemi incelediğinde onarabilecek olmasına rağmen yeniden bozulacağı kanısına vardığını belirterek, Sisteme daha önce verdiği arızalar sonucunda iki kez yedek parça alınmış ancak yine bozulmuş. Sorunun sebebini araştırdım. Sisteme küçük bir teyp motoru yapmışlar. Sürekli dişli kırıyordu, bataryası sürekli bitiyordu. 6 voltluk bir batarya kullanılmış. Sistemi 5 defa çalıştırdığımızda batarya bitiyor. Böyle bir sistem ne kadar dayanabilir ki, fazla dayanamaz dedi.
    
     -Daha dayanıklısını üretti-
    
     Sistemi geliştirmek için çizimler yaptığını ve 3 ay süren Ar-Ge çalışmaları sonucunda ithal olan park bariyer sisteminden çok daha güçlü yerli bir sistem geliştirdiğini anlatan Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Sistemi kurabilmek için önce deneme yanılmalar yaptık. 3 ay boyunca üzerinden kamyon geçirdik. 700 defa indirip kaldırdık, bozulmadığını gördük. Belirli arızaları düzelttik, yaylama sistemi yaptık. 50 sene çürümesini önlemek için galvaniz banyosu yaptık. İçerisindeki sistem araçlarının kapılarında bulunan cam kaldırma motorunu şekil değiştirerek mekanizma haline getirdik. Bariyer yukarı kalkarken tabi bir ağırlık basıncı oldu. Motor kaldıramadı, bu nedenle yaylama desteği verdik. Basit görülmesine rağmen oldukça zor yapım sürecinden geçti. İmkansızlıklar içinde bir şeyler başardık.
    
     -Bir kumandayla 6 bariyeri yönetebilme özelliği-
    
     Kılıç, sistemin elektronik kısımları için de yoğun bir çalışma yaptığını ve bunun sonucunda 6 bariyeri aynı kumandadan yönetebilmeyi başardığını ifade ederek, Belediyenin 20 aracına bu 6 kumandayı verdim. Araç parka geldiğinde sürücü kumandadan hangi park alanı boşsa onun numarasına basıyor. İthal olan ise tek kumandadan çalışıyor. Yani belediyenin 20 aracından sadece 2si park sistemi kumandasına sahipti, şimdi ise hepsi sahip diye konuştu.
     Kendi ürettiği sistemin ithal park bariyer sisteminden farklı olduğunu aktaran Kılıç, Biz eğer ithal sistemin aynısını yapsaydık 200 liraya zaten mal ederiz. Ama benim sistemim ithal olana göre daha sağlam olduğu için 650 liraya mal edildi. Tabi ki ürünü biraz daha geliştirmek için Ar-Ge yapıyorum. Büyüklerimin desteği oldukça yapmayacağımız bir şey yok. Şu anda yapmaya kalksam 3 günde 10 tanesini yapar teslim ederim ama Ar-Ge biraz uzun sürdü. Bunun maliyeti bin lirayı buldu dedi.
    
     -Hedefinde çöpten ısı elde edebilen sistem var-
    
     Kılıç, makinelerle tanışmaya başladığından bu yana yeni bir şeyler üretmek adına 10 adet çiziminin olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     Çizimlerimin hepsi makine ve elektrik üzerine. Tabi normal hayatta hepimizin ihtiyacı olan bir şeylerin makinesi. Mesela bir ilçenin çöpünü alıp ayrıştırıp geri dönüşüm yapıp presleyip, çöplerimizi ısı merkezinde yakacak bir hale getirebilirim. Sonuçta Fransa bunu yapmış. Kendi çöpüyle ısısını elde ediyor ve çöpü geri dönüştürüyor. İmkanlar verilse çoğu şeyi yapabilirim. Herkesin bir yaşam tarzı vardır. Benim yaşam tarzım bu. Yapılmış bir şeyi tamir etmek sorun değil. Olmayan bir şeyi icat etmek her zaman zevk anlayışımdır.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber İthal bariyer sistemini beğenmedi, yerlisini üretti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER