İthalat, saman alevini söndürdü

İthalat, saman alevini söndürdü -Güneydoğuda harmanda kilosu 70 kuruşa, piyasada ise 75 kuruşa kadar çıkan samanın fiyatı, saman ithalatıyla birlikte harmanda 45 kuruşa kadar düştü -Diyarbakır Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Eren:


DİYARBAKIR (A.A) - Ahmet Kaplan - Saman ithalatı ve iyiye giden mevsim şartları bu yıl hububat fiyatıyla yarışan samanın fiyatını düşürdü.
     Güneydoğuda harmanda kilosu 70 kuruşa, piyasada ise 75 kuruşa kadar çıkarak fiyatta hububatla yarışan saman, hayvan üreticilerini kış mevsiminin başında sıkıntıya sokarak hayvanlarını elden çıkarmaya zorladı. Yem sıkıntısı nedeniyle kesimlik hayvan satışları artarken et fiyatlarında da bir düşüş yaşandı.
     Bu duruma karşı tedbir olarak başlatılan saman ithalatı ve bölgede mevsim şartlarının da iyiye gitmesiyle saman fiyatlarında büyük düşüş yaşanarak piyasada kilosu 45 kuruşa kadar geriledi.
     Diyarbakır Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Selami Eren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının saman ithalatını serbest bırakması ve çiftçilere bu samanların satışı için Tarım Kredi Kooperatifini öncü olarak seçmesiyle Ukrayna, Bulgaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İtalya ve Pakistandan saman ithalatı yapıldığını söyledi.
     Eren, çiftçilerin talebi dikkate alınarak ilk parti samanın 15-20 gün önce Erzurumda satışının yapıldığını kaydetti.
     Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ithalatı serbest bırakması ve sübvansiyon uygulamasının fiyat düzenlemesinde büyük bir etkisi olduğunun altını çizen Eren, şunları söyledi:
     Yazın harmanda samanın kilosu 70 kuruşa kadar çıkmıştı. Şimdi ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bahsettiğimiz sübvansiyonundan dolayı maliyet ne olursa olusun çiftçiye teslim fiyatımız KDV dahil 50 kuruştur. Bunun üzerine çiftçiden herhangi bir bedel talep etmiyoruz. Aradaki nakliye giderini ve finansman giderlerini bakanlık olarak sübvanse edip kuruma ödeyecekler.
    
     -Piyasada samanın durumu-
    
     Öte yandan saman üretimi yapan Veysi Kaplan, kendisinin yazın ilk sezon samanını 17 kuruşa harmandan sattığını, zaman içinde bu fiyatın yükselerek ocak ayı başında son samanını harmanda 65 kuruşa sattığını ifade etti. Üretici Kaplan, kış mevsiminin iyi geçmesi ve ithal edilen samanın da itkisiyle şu anda samanın kilosunun harmanda 45 kuruşa alıcı bulduğunu söyledi.
     Diyarbakır Canlı Hayvan Borsasının yanı başında kurulan saman pazarında satış yapan Osman Kaya ise, ithal samanın üreticiye ulaştığını belirterek, Samanın fiyatı 75 kuruşa kadar yükselmişti. Saman fiyatlarının düşme sebebi baharın yakınlaşmış olması ve ithal edilen samanların Erzurum-Muş taraflarına ulaşmasıdır. Samanın şimdiki fiyatı ortalama 55-60 kuruş arasında. İnsanlar az da olsa bu durumdan memnun daha da ucuza samanını satan oluyor, az da olsa 45 kuruşa kadar da satılıyor dedi.
     Bir diğer saman taciri Sıddık Ekmez de, saman fiyatının bu şekilde yükselmesinin dışarıdan getirilen Anguslar ve Suriyeden hayvan getirilmesi olduğunu ileri sürdü. Hayvan sayısı artınca mevcut samanın yetmediğini söyleyen Ekmez, Ayrıca yurt içinde diğer bölgelere de saman gidiyordu. Şu anda saman fiyatının düşmesinde, iklim koşullarıyla birlikte dışarıdan gelen samanın da etkisi var ifadesini kullandı.
     Saman almak için pazara gelen saman alıcısı Halil Çınarlı ise, yemin pahalı olması nedeniyle hayvan fiyatlarının ucuzladığından yakınarak, Halkın saman almaya gücü yok. Hayvan da ucuzlamış, örneğin bir ineğin fiyatı 3-4 yıl önce 3-4 bin lirayken şimdi bir ineğin fiyatı bin lira civarında şeklinde konuştu.
    
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber İthalat, saman alevini söndürdü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER