İzmirin ünlü lezzetleri coğrafi tescil bekliyor

İzmirin ünlü lezzetleri coğrafi tescil bekliyor -Boyoz, tulum peyniri, lokma ve şambali, İzmir adına tescil edilecek -İZTO Başkanı Demirtaş: -Tek hedefimiz, güzel İzmirin değerlerini korumak, tanıtmak ve markalaştırmak


İZMİR (A.A) - Efsun Yılmaz - İzmir Ticaret Odası, İzmir ile özdeşleşen boyoz, tulum peyniri, lokma ve şambaliye coğrafi işaret tescil belgesi almak için Türk Patent Enstitüsüne (TPE) yaptığı başvuruya yanıt bekliyor.
     İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmirin 5 bin yıllık tarihiyle her anlamda çok zengin bir kent olduğunu, çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan kentin sahip olduğu kültürel mirasın, sofraları da zenginleştirdiğini belirtti.
     Zeytinyağından peynire, otlardan deniz ürünlerine kadar İzmire özgü birçok ürünü tescil ettirerek tanıtmak amacıyla proje ürettiklerini dile getiren Demirtaş, bu kapsamda Ege Üniversitesi (EÜ) Gıda Mühendisliği Bölümünden öğretim üyeleriyle çalıştıklarını dile getirdi.
     Çalışmalara sofraların vazgeçilmez parçası ekmekle başladıklarını ve 2009da Tahıllı İzmir Ekmeği, 2010 yılında da Çeşnili İzmir Ekmeği markalarını aldıklarını hatırlatan Demirtaş, bu ürünlerin reçetelerini de oda üyelerine sunarak, markalı üretim yapmalarını sağladıklarını ifade etti.
    
     -İzmirin tescil bekleyen lezzetleri-
    
     Coğrafi işaret tescil belgesinin belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülkeyle özdeşleşmiş bir ürünü gösterdiğine işaret eden Demirtaş, bu çerçevede öncelikle İzmir tulum peyniri için Türk Patent Enstitüsüne başvuru yaptıklarını kaydetti.
     Demirtaş, İzmir tulum peynirinin kendine özgü tat, koku, aroma ve şekle sahip olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
     Bunlar bizim peynirimizi farklı kılıyor.Tescillenmesiyle peynirimiz artık ulusal boyutta güçlü bir marka olacak. Çalışmalarımıza bir yenisini daha ekledik. İzmir denince akla gelen ilk geleneksel tatlılarımız, şambali ve lokma için de coğrafi işaret başvurusunda bulunduk. Bu değerlerimizin İzmire özgü olduğunun belirlenmesine yönelik analizler gerçekleştirdik.
     Türkiyenin başka hiçbir yerinde bulunmayan kahvaltılık ürün boyoz için dosya hazırladıklarını, yine kente özgü bir yiyecek olan kumru için başvuru hazırlığında olduklarını belirten Demirtaş, Tek hedefimiz, güzel İzmirin değerlerini korumak, tanıtmak ve markalaştırmak. Marka haline getirmenin yolu ise onu tüm ayrıntılarıyla sunmaktan geçiyor diye konuştu.
    
     -Tescil işlemi yaklaşık 3 yıl sürüyor-
    
     Tescil işlemleri konusunda İZTOya danışmanlık hizmeti veren Destek Patent Şirketi İzmir Bölge Müdürü Süleyman Zemin ise coğrafi işaret başvurularının ortalama 3 yılda sonuçlandığını kaydetti.
     Coğrafi işarete taraf olan kurumun, tescili aldıktan sonra o sektörde çalışanları sertifikalandırabildiğini belirten Zemin, coğrafi işaret alınan ürünü imal edebilmek için illa sertifika gerekmediğini, ancak sertifika alan işletmelerin coğrafi işaret logosunu kullanabildiklerini, bunun da güven ve kaliteyi sağladığını söyledi.
    
     Muhabir: Efsun Yılmaz
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber İzmirin ünlü lezzetleri coğrafi tescil bekliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER