İzmir Büyükşehir Belediyesindeki yolsuzluk iddiası davası

İzmir Büyükşehir Belediyesindeki yolsuzluk iddiası davası -Genel Sekreter Gençin de aralarında bulunduğu adli denetime tabii sanıkların adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına karar verildi -İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu:


İZMİR (A.A) - İzmir Büyükşehir Belediyesindeki yolsuzluk iddiaları kapsamında adli denetime tabi sanıkların, adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına karar verildi.
     Tamamı tutuksuz 130 sanıklı davanın görülmesine İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi.
     4. celsesi gerçekleştirilen duruşma yaklaşık 2 buçuk saat sürdü.
     Duruşmayı CHP İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Oğuz Oyan, Hülya Güven, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin ve sanık yakınları izlerken, sanık konumundaki İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, eşi Türkegül Kocaoğlu ile duruşmaya katıldı.
     Davaya konu olan ihaleler arasında yer alan İzmir Büyükşehir Belediyesinin açtığı temizlik ihalesiyle ilgili müşteki sıfatıyla Akdeniz firması Ege Temsilcisi Vedat Atilla Kırdar dinlendi.
     Şikayetçi olmadığını belirten Kırdar, 10 Kasım günü yapılan ihaleye girmemeleri yönünde telkinde bulunulduğunu, gereken evrakları almalarına insan kalabalığıyla engel olunduğunu, ihale komisyonunun da şartnameyi almadıklarını gördüğünü söyledi.
     Mahkeme Başkanı Cahit Kargılının Kendiniz geç kaldınız da firma sıkıntı çıkarmasın diye mi böyle bir şey söylediniz- demesi üzerine Kırdar, Hayır dedi.
     Bunun üzerine Hakim Kargılı, Bu suçun alt sınırı 6 yıldır. Olayı yaşayan sensin. Vicdani bir olay. Diyorsun ki kalabalık toplandı giremedik. Bir gün önce almış olsan girmiş olacaktınız, ama kalabalık engelledi diyorsunuz diye konuştu.
     Kırdar, Gittiğinizde numara almanıza engel olacak durum var mıydı - sorusuna, Hayır, hızlıca gitseydik, numarayı alıp vezneye parayı yatırabilirdik. Ancak rakiplerimiz kimlerdir diye etrafa bakarken insan trafiği artmaya başladı. İhale evraklarını 09.55 gibi verdik. İçerden numara alıp vezneye parayı yatıracak kadar vaktimiz yoktu karşılığını verdi.
     Kırdar, sanık avukatının şartnameyi almalarına engel olduğunu iddia ettiği kişilerin HTS kayıtlarına göre olay sırasında orada olmadıklarının tespit edildiğini söylemesi üzerine, Epilepsi hastasıyım, hafızam çok kuvvetli değil dedi.
     Kırdar, avukatların ihale günü yaşananlarla ilgili sorusu üzerine ise Belediyeye saat 9a 5 kala geldiğimizi hatırlıyorum, ama yukarıya çıkıp çıkmadığımızı hatırlamıyorum diye konuştu.
    
     -Tanık ifadeleri-
    
     Duruşmada, ESHOTun belediye otobüs durak ihalelerinde yolsuzluk yapıldığı iddialarını içeren konuyla ilgili ise tanık sıfatıyla, İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığında inşaat mühendisi Mehmet Oğuz Ergenekon ve Ulaşım Planlama Şube Müdürlüğünde inşaat mühendisi Mustafa Karova dinlendi.
     Tanıklar, durak yerlerinin değiştirilmesi uygulamalarının imar değişiklikleri, mahkeme kararları, yol genişletilme çalışmaları ve İZBAN aktarma istasyonlarının yapımı nedeniyle değiştirilebildiğini, bunun normal olduğunu belirttiler.
    
     -Karar-
    
     Savcı mütaalasında, sanıkların gerek yaşadıkları süreç gerekse haklarında konulan adli kontrol denetim süreleri dikkate alınarak haklarındaki adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına karar verilmesini talep etti.
     Sanık avukatları, İZBAN tanıtım filmine dair hazırlanan bilirkişi raporlarında tutarsızlık olduğunu, bazılarında yapılan işlerin övüldüğünü, bazılarının tam tersi kanaat bildirdiğini, bu nedenle yeni bilirkişi raporu talebinde bulunduklarını söyledi.
     Mahkeme Başkanı Cahit Kargılı, 14 sanık hakkındaki adli kontrollerin kaldırılmasına, bu sanıklara yurtdışı yasağı getirilmesine, bilirkişi raporlarından İZBAN filmine dair olanına ilişkin yeni bilirkişi raporu alınması için İstanbula gönderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.
     Böylelikle İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç hakkında verilen konutu terk etmeme yönündeki adli kontrol tedbiri de kaldırılmış oldu.
    
     -Aziz Kocaoğlu-
    
     İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, duruşma sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, 22 Mayıs 2011de başlayan ve 21,5 ay süren davanın bugünkü duruşmasında bütün arkadaşlarının özgürlüğüne kavuştuğunu ve yarından itibaren görevlerine başlayacaklarını belirtti.
     Kocaoğlu, şunları söyledi:
     Bunun sevinci içindeyiz. En kısa zamanda umuyoruz ve diliyoruz ki bilirkişi raporları da gelsin ve buradan, İzmir Adliyesinden bütün arkadaşlarımız beraat ederek ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin çalışmaları, yaptığı işler, dürüstlüğü, hiçbir rüşvetin, zenginleşmenin, kayırmanın olmadığı dünya aleme beraatle ispat edilsin. Ve bunun huzuru içinde belediyemizdeki bütün arkadaşlarımız moral bulsun. Ve belediyemiz daha büyük özverilerle, bizi hiç yalnız bırakmayan İzmirli hemşehrilerimize hizmet etmeye layık olmaya çalışsın. Bugün sevinçliyiz, ama beraat günü çok daha sevinçli olacağız.
    
     Muhabir: Gülcan Kaplan / Tolga Albay
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber İzmir Büyükşehir Belediyesindeki yolsuzluk iddiası davası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER